Joanna wordt het vliegtuig uitgedragen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

CIP CROWDFUND

 

Hoe een gebed voor de ernstig zieke Joanna (3) op wonderlijke wijze werd verhoord

Spannend was het. Terwijl het vliegtuig van MAF en Ambassador Aviation in Mozambique geen toestemming kreeg om op te stijgen, wachtte er wel een meisje van 3 jaar op haar ambulancevlucht. Een vlucht was haar enige kans, maar er was geen Air Operator Certificate (AOC) beschikbaar vanuit de overheid, een licentie om te mogen vliegen.

“Ik ben blij dat Dave hiermee bezig is, want als iemand dit voor elkaar kan krijgen dan is hij het”, zegt Pete van Ethnos 360, “en man, wat trok en duwde hij. Hij haalde alles uit de kast voor het leven van de kleine!” 

Hoe dit verhaal begon: Het team van MAF en Ambassador Aviation in Mozambique was al meerdere dagen onrustig, want er was een enorm probleem. Een probleem dat tussen leven en dood kon beslissen. Zoals elke luchtvaartmaatschappij heeft ook MAF een zogenaamde Air Operator Certificate (AOC) nodig om te mogen vliegen. Dit certificaat was verlopen, maar de vernieuwing liet om onbekende redenen nog steeds op zich wachten. Contact met het ministerie voor burgerluchtvaart (DCA) bracht geen opheldering en het MAF-team werd opgedragen te wachten. Wachten terwijl de vliegtuigen aan de grond stonden, want zonder het certificaat mocht absoluut niet gevlogen worden. Een zenuwslopende situatie. De dagen verstreken maar het certificaat was nog steeds niet in zicht.  

De situatie was meer dan serieus. Een vlucht was Joanna’s enige kans… maar de vliegtuigen waren nog steeds aan de grond gebonden.

Plots ging de telefoon. Hoopvol nam programmamanager Dave LePoidevin op. Zouden zij eindelijk het gehoopte certificaat krijgen? Anders dan verwacht was niet het DCA aan de lijn, maar Pete van Ethnos 360. Zijn stem klonk wanhopig: “De driejarige dochter, Joanna, van een van onze gezinnen is ernstig ziek. Zij moet snel naar een goed ziekenhuis worden gebracht, maar het gezin woont zo afgelegen dat de reis via de weg te lang zou duren. Joanna heeft geen tijd meer.” De situatie was meer dan serieus. Een vlucht was Joanna’s enige kans… maar de vliegtuigen waren nog steeds aan de grond gebonden. Weer ontwaakte de strijder in Dave en samen met beheerder Diniz zocht hij opnieuw het contact met de DCA. Deze keer met de gegronde noodzaak dat een klein meisje à la minuut hulp nodig had, het benodigde vliegtuig klaar stond om te vertrekken, en een handtekening alleen tussen haar het ziekenhuis in stond. Ten minste een eenmalige toestemming voor deze ene vlucht moest mogelijk zijn! Een vlucht was Joanna’s enige kans…

Tegelijk met de gesprekken met het DCA streden er tal van mensen in gebed om de toestemming en het leven van Joanna. Het eerste gebed werd meer dan verhoord: Door Gods genade kregen zij niet alleen een eenmalige toestemming voor deze vlucht, maar werd de AOC alvast met een maand verlengd. Prijs de Heer!

Nu ging alles heel snel. Dave en zijn collega piloot Dave Holmes namen plaats in het vliegtuig en gingen de lucht in op koers naar Micaune. Een paar jaar geleden werd hier nog de landingsbaan gerenoveerd omdat het dorp zo moeilijk bereikbaar was. In het geval van nood zou er altijd de mogelijkheid moeten zijn om met een vliegtuig te kunnen landen. Dit was een van deze noodgevallen, en er was spoed gevraagd.  

Op de landingsbaan stonden de ouders van Johanna al klaar met hun kleine dochter in de armen. Het beeld van het meisje was erbarmelijk. Dave vloog zo rustig mogelijk terug naar Nampula vanuit waar zij rechtstreeks naar een groot ziekenhuis vertrokken. Daar kreeg Joanna gelijk medicijnen om het overgeven te stoppen. De dokters betwijfelden of zij de nacht zouden doorkomen.

Met de meest lieve stem zei het kleine meisje: “Bedankt jongens, bedankt dat jullie mij hebben gebracht. Ik houd van jullie.” Maar nogmaals was de genade van God groter dan het werk van mensen. Joanna bleef de nacht niet alleen in leven, maar herwon langzaam maar zeker haar kracht. Een week later begon ze weer normaal te eten, te praten en zelfs te spelen. Joanna’s moeder stuurde een paar dagen na de vlucht een opname van Joanna. Met de meest lieve stem zei het kleine meisje: “Bedankt jongens, bedankt dat jullie mij hebben gebracht. Ik houd van jullie.” Dat is de beste dank die Dave ooit voor een ambulancevlucht heeft gekregen: “Ik zou willen dat jullie het konden horen, want deze ‘Bedankt’ geldt voor eenieder van jullie die voor ons bidt en ons steunt!”

Draag jij bij aan de ambulancevluchten van MAF voor meisjes zoals Joanna? Deze maand vragen we met de CIP Crowdfund speciale aandacht voor dit mooie project!

Maak ambulancevluchten van MAF mogelijk!