Daan Molenaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 mei 2021 door Hour of Power

Daan Molenaar overleefde de tramaanslag in Utrecht: "Waarom zij niet en ik wel?"

Daan Molenaar was twee jaar geleden getuige van de tramaanslag in Utrecht. Hij zat in de bewuste tram toen een schutter met extremistisch motief het vuur opende en vier mensen doodschoot. Bij Hour of Power vertelt hij over deze ingrijpende gebeurtenis, zijn ambities en de podcast die hij dagelijks maakt: “Je kan met je angst en vrees bij God komen.”

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Op 18 maart 2019 stapt Daan nietsvermoedend in de tram naar zijn werk. “De tram was net onderweg en opeens werd er aan de noodrem getrokken. Ik zag dat er achter de tram iemand lag en ik zag een man met een pistool lopen. Het bleek de beruchte tramaanslag te zijn waar ik middenin zat. Op het moment dat ik die man zag lopen dacht ik: ik moet wegwezen. Ik ging diagonaal de andere kant op en gelukkig gingen de deuren open zodat ik weg kon komen.” 

Als Daan denkt aan de mensen die op die dag overleden zijn bekruipt hem soms nog steeds een onbehagelijk gevoel. “Het geeft me soms nog wel een unheimisch gevoel als ik denk: waarom zij wel en ik niet? Ik vind het nog steeds wel heftig om daarover na te denken. Mijn vrouw was toen hoogzwanger maar ze wist heel snel dat ik ongedeerd was. We hebben die middag samen gebeden en Psalm 91 gelezen: ‘God bevrijdt en redt je’. Dat gaf een enorme troost. Je kan met je angst en vrees bij God komen.”

Digitale cultuur
Daan komt uit een geslacht met dominees en voorgangers maar richt zich uiteindelijk op digitale media tijdens zijn studie. “Ik ben bezig met het bedenken van tv-programma’s en digitale middelen. Zoals ook de podcast ‘Eerst dit’ waar ik bij betrokken ben gebleven, een dagelijkse bijbelpodcast van zeven minuten met tienduizenden luisteraars. Mensen zeggen mij dat ze het niet meer kunnen missen, het Levende Woord van God. Het is niet zomaar een oud Geschrift, het leeft en het raakt mensen.”

Emmaüs
Het favoriete verhaal van Daan uit de Bijbel is dat van de Emmaüsgangers. “Ze zijn op weg van Jeruzalem naar Emmaüs. Ze zijn teleurgesteld dat hun leider Jezus gedood is. Er komt een man naast hen lopen die hen vraagt waarom ze zo teleurgesteld zijn. Het is heel pastoraal wat dat betreft, het hele evangelie komt erin terug. Je gaat naast mensen lopen en luistert echt. Jezus legt vervolgens uit wat er in de Bijbel staat en wat ze hadden kunnen weten. Jezus wordt daarna bij hen thuis uitgenodigd maar wordt uiteindelijk de gastheer. Hij breekt het brood en dan pas ontdekken ze wie Hij is. Alles komt erin terug. De gemeenschap met Jezus, het stimulerende van Jezus en het samen oplopen met Hem.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen