DAVID I. STINE
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 april 2021 door David I. Stine

Pastor David Stine helpt je Gods wil voor jouw leven begrijpen in vijf stappen

Pastor David Stine, schrijver van het boek Hearing from God, komt met vijf handige stappen om Gods wil voor jouw leven te leren begrijpen. De stappen lijken eenvoudig, zoals bijvoorbeeld het vinden van een tijd en een plaats om God te zoeken. Maar dikwijls raken onze agenda's als christenen toch weer behoorlijk vol en hebben we misschien geen vast moment apart gezet voor contact met God. David Stine helpt je hierbij.

Stap 1: Kies een plek en een tijd om God te ontmoeten
Toen ik met mijn vrouw naar Washington D.C. verhuisde, viel het mij op hoe geobsedeerd mensen daar waren met het plannen van afspraken en het bijhouden van hun agenda's. Ik hoorde iemand zelfs zeggen: "Ik heb een gaatje van 30 minuten over drie weken, de rest zit vol. Sorry."

Dezelfde mensen vinden het ook vaak lastig om tijd vrij te maken voor God. Hoe kan het dat zij ontmoetingen met mensen die ze niet eens mogen meer prioriteit geven dan een ontmoeting met God? Ik zeg dit niet om kritisch te zijn maar om je eraan te herinneren dat we prioriteit moeten geven aan wat we waarderen. Ik daag je dan ook uit om nu je smartphone te pakken en tijd in te plannen voor God.

Tijd
Ik raad je aan om een vaste tijd op de dag in te plannen wanneer je op je best bent. God geeft ons het beste van zijn tijd dus waarom zouden wij niet hetzelfde doen? Sommige mensen zijn op hun best rond 5 uur 's ochtends maar ik slaap dan nog. Ik ben dan niet op m'n best. God wil jou op elk moment van de dag ontmoeten dus kijk wat voor jou het beste werkt.

Plek
Mijn vrouw die van glutenvrij en organisch eten houdt maak ik niet blij met een diner bij de Burger King. Ook houdt ze niet van schreeuwende kinderen in een ballenbak dus als ik tijd met haar wil doorbrengen kies ik voor een restaurant met een aangename sfeer waarbij we elkaar echt kunnen ontmoeten. Op dezelfde manier stel ik voor dat je een plek kiest waar je graag heengaat en waar de omgeving je stimuleert om God echt te ontmoeten. Als je de juiste randvoorwaarden creeërt dan zal Hij zeker komen opdagen.

Stap 2: Wees stil en aanbid God
God roept ons in Psalm 46:10 op om stil te zijn en te weten dat Hij God is. Eerlijk gezegd vind ik het vaak lastig om echt stil te zijn. Gelukkig heeft het Hebreeuwse woord het over een soort kalmte en stilte van de ziel. Je zou de psalmtekst kunnen vertalen als: 'Stop met streven en weet dat Ik God ben'.

In de tijd van dit Bijbelvers werd Israël aangevallen. God wil ons eraan herinneren dat Hij het voor het zeggen heeft. Wanneer je stil wordt en God aanbidt merk je dat je perspectief verschuift. Ik word op dat soort momenten bepaald bij de grootheid van God en hoeveel Hij van mij houdt en ik van hem. Ik herinner mij hoezeer ik Hem nodig heb en hoezeer Hij te vertrouwen is. 

Ik raad je aan om God te aanbidden voordat je de Bijbel induikt. Het helpt je om je zorgen los te laten en om de zaken in het juiste perspectief te gaan zien. Onze harten worden zacht gemaakt in Gods aanwezigheid.

Stap 3: Lees en bid
God heeft zijn visie en wijsheid die van toepassing zijn op de meeste problemen die we dagelijks ervaren, opgenomen in zijn Woord. Daarom raad ik je aan om de Bijbel te lezen. Wanneer je die opent hoor je wat God al eerder gezegd heeft en kun je de Heilige Geest vragen om je te laten onderscheiden wat je moet horen.

Ik raad je aan om te beginnen met 10 á 15 minuten leestijd. Ikzelf hou ervan om soms uren in de Bijbel te graven en de Hebreeuwse en Griekse woorden op te zoeken. Soms lijkt het of God direct tot mij spreekt door zijn Woord en soms voelt wat ik lees meer abstract. Neem de tijd om na afloop tot God te bidden over wat je gelezen hebt. Dit brengt ons bij de volgende stap.

Stap 4: Luister en schrijf
Recentelijk kwam ik erachter dat mensen gemiddeld 17 seconden luisteren voordat ze het gesprek weer op zichzelf richten. Het lijkt erop dat we van nature egocentrisch zijn tenzij we er ons tegen wapenen. Om dit beeld te bevestigen stel ik je deze vraag: Naar wie kijk jij als eerste op groepsfoto's?

In onze conversatie met God en anderen worstelen we ermee om goed te luisteren. We zullen veel missen van Gods stem als we de tijd niet nemen om goed te luisten. 1 Koningen 19:12 spreekt over de "zachte, kleine stem van God". Ben je in je stille tijd vaak bezig met het opratelen van je gebeden of neem je ook de tijd om naar God te luisteren? Geen zorgen, ik heb hier ook last van.

Wat voor mij revolutionair is gebleken is tweezijdig opschrijven. Je gebruikt een notitieblok om je brieven aan God op te schrijven. Na een pauze van een paar minuten schrijf je dan een brief terug waarvan je denkt dat God het tegen je zegt door te luisteren naar die kleine en zachte stem. 

Als je dit nog niet eerder hebt gedaan dan denk ik dat je het geweldig vindt. Zorg er wel voor dat wat je hoort ook overeenkomt met Gods woord. Hou het op die manier tegen het licht en ontdek wat God tegen jou wil zeggen terwijl je het opschrijft.

Stap 5: Deel en gehoorzaam
Met wie kan je delen wat God je vertelt heeft? Als je een bepaalde richting op wordt gestuurd is het wijs om dit met de juiste mensen te delen. Ze zouden je dan ook op je voornemens of beslissingen aan moeten kunnen spreken. 

Ook al is het niet altijd makkelijk, toch vind ik het erg bevrijdend om Gods vrede te ontvangen over mijn acties en keuzes. Colossenzen 3:15 herinnert ons dat zijn vrede ons leidt wanneer we het moeilijkt vinden om God te gehoorzamen. Zijn voelbare vrede is een goede reminder dat Hij met ons is. 

Onthoud dat God tot jou wil spreken en dat deze vijf stappen je kunnen helpen bij het verstaan van zijn stem.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen