homohuwelijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 april 2021 door Redactie

Mogelijk Zwitsers referendum voor legalisering homohuwelijk

Mogelijk komt er nog dit jaar een referendum in Zwitsersland over het homohuwelijk. Vorig jaar werd de wet ‘huwelijk voor iedereen’ aangenomen door het parlement. Hiermee worden het homohuwelijk, adoptie door homoparen en kunstmatige bevruchting voor lesbische stellen per wet geregeld. Er is echter een tegenbeweging ontstaan waardoor er waarschijnlijk nog dit jaar een referendum plaatsvindt over de wet.

Iedereen in Zwitserland is in staat om een referendum aan te vragen over een beslissing of wet van de overheid. Als men er vervolgens in slaagt om binnen 100 dagen meer dan 50.000 handtekeningen te verzamelen, komt er een referendum. Nadat afgelopen december de wet werd aangenomen waarmee het homohuwelijk in Zwitserland wordt gelegaliseerd, besloten een aantal partijen om de handen ineen te slaan. Het gaat daarbij onder meer om de Stichting voor het Gezin en de Federale Democratische Unie, die zich beroept op Bijbelse waarden.

Verschillende christelijke organisaties en kerken steunen het referendum, zo melden diverse media. Binnen enkele weken werden er ruim voldoende handtekeningen verzameld voor een referendum. Opvallend is dat de Rooms-Katholieke Kerk zich voorlopig buiten het debat houdt en geen stelling neemt. De bewuste wet werd afgelopen december aangenomen na jarenlang debat.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen