giften dollar kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 april 2021 door Redactie

Tijdens pandemie bleven giften van Amerikaanse kerkgangers opvallend stabiel

Tijdens de pandemie in 2020 zijn de giften van het grootste deel van Amerikaanse kerkgangers gelijk gebleven of in bedrag vermeerderd. Dit blijkt uit onderzoek van het christelijke onderzoekscentrum LifeWay naar de veranderingen van de geloofspraktisering van Amerikaanse christenen in 2020 in vergelijking met 2019.

Volgens het rapport gaf 53 procent van de ondervraagden hetzelfde percentage van hun inkomen aan de kerk. Daarnaast gaf 15 procent aan meer giften te hebben gegeven aan de kerk dan voor de pandemie. Onder de overige deelnemers aan het onderzoek gaf 23 procent een minder groot deel van hun inkomen aan de kerk en 10 procent gaf aan zowel in 2019 als in 2020 geen giften aan de kerk te hebben gegeven.

Ondanks de vrijgevigheid van ruim tweederde van de kerkgangers, maken veel Amerikaanse voorgangers en predikanten zich zorgen om de financiële zekerheid van de geloofsgemeenschappen in de toekomst. "We hopen dat 'het normaal' terugkeert in 2021", aldus fiscus Juan Prestol-Puesán. Het verschilt per kerk en per staat hoe groot het effect is van de pandemie op de financiële stabiliteit. Ongeveer 35 procent van de ondervraagde gemeentes gaf aan geen gevolgen te ervaren van de pandemie op het gebied van financiën, waar 43 procent aangeeft 'enigszins gevolgen' te ervaren en 5 procent in zwaar weer verkeerd sinds het uitbreken van de pandemie.

Naast het geefgedrag van de Amerikaanse kerkgangers ging de studie ook in op de deelname aan kringen in de kerk. De deelname aan de kleinere Bijbelstudiegroepen nam in het jaar van de pandemie af van 52 procent naar 37 procent. Een van de verklaringen voor deze afname is de beperkte mogelijkheden voor fysieke samenkomsten. Onder jongere kerkgangers tussen de 18 en 29 jaar is de deelname aan bijeenkomsten, fysiek en online, toegenomen in 2020 in vergelijking met 2019. "Pre-pandemische kerkgangers hebben grotendeels meer vastberadenheid getoond in het volgen van Christus in 2020, terwijl ze de manier waarop ze met andere gelovigen omgaan, hebben veranderd", licht onderzoeker Scott McConnell toe.


Corona
- Speciale diensten voor gevaccineerden: goed idee? 3 PKN-dominees geven antwoord
- Kees van der Staaij: "Denk goed na over het wel of niet nemen van een vaccin"
- Ons lijden bestaat uit het niet kunnen bezoeken van een terras, restaurant of pretpark
- Wordt het tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid in coronatijd? Anne Borkent antwoordt
- Segers tijdens coronadebat: "Ik kan terecht bij dertig casino's, maar niet bij mijn eigen kerk"
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen