Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 april 2021 door Redactie

Psychisch beperkte christen gedwongen bekeerd tot islam in Pakistan: familie onder druk

Leden van een islamitische extremistische politieke partij in Pakistan hebben met geweld de psychisch beperkte katholieke christen Adnan Bashir (40) bekeerd. "Hij moest publiekelijk de Kalima (islamitische geloofsverklaring, red.) reciteren en werd gedwongen bekeerd tot de islam", vertelt zijn jongere broer Fayyaz Bashir. De extremistische volgelingen van de lokale moslimleider Mumtaz uit Pakistan zetten zijn familie onder druk om hun katholieke geloof af te zweren, aldus Morning Star News.

Sinds een aantal jaar kampt Adnan Bashir met een psychische stoornis. In gesprek met zijn familie gaf de christen aan bij een protest aanwezig te zijn op 14 april 2021 als toeschouwer toen hij in ruil voor een ijsje werd gevraagd mee te doen aan de islamitische protesten. Onder toezicht van gewapende demonstranten werd de katholieke Bashir door leider Mumtaz gedwongen op video publiekelijk de islamitische geloofsbelijdenis te reciteren en zich zo te bekeren tot de islam. De video is breed verspreid in de regio en de familie Bashir wordt door hun omgeving gebeld en op andere manieren onder druk gezet zich 'de islam ook te omarmen'.

Adnan geeft aan dat hij zich niet werkelijk heeft bekeerd tot de islam, volgens de christelijke hulporganisatie Raah-e-Nijaat Ministry. Safdar Chaudry is het hoofd van de organisatie die hulp biedt aan gevangengenomen en bedreigde christenen. Hij sprak met Adnan Bashir over de traumatische gebeurtenis. "Adnan is opgenomen in het ziekenhuis. Ik vroeg hem naar zijn bekering bij de opname en hij gaf aan geen moslim te zijn, maar een katholieke christen. Het is duidelijk dat Mumtaz misbruik heeft gemaakt van de fragiele mentale gezondheid van Adnan", aldus Chaudry.

De druk op de familie Bashir wordt steeds hoger opgevoerd. Zij en andere christenen zijn niet veilig voor de invloed van Mumtaz in de regio Punjab in Pakistan, volgens Chaudry. "Onze leefomstandigheden zijn erbarmelijk door de dreigingen en het toezicht van de volgelingen van Mumtaz", stelt broer Fayyaz BAshir. "Onze kinderen vragen ons wat er met hen zal gebeuren in de toekomst, omdat hun moslimvrienden blijven vragen naar hun bekering. De politie kan ons niet helpen, omdat de situatie makkelijk tegen ons kan worden gebruikt omdat we christenen zijn."

Pakistan staat op plek vijf op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Christenen worden in het islamitsche land gezien als derderangs burgers en hebben het zwaar te verduren onder vervolging. Wegens de godslasteringswetten worden christenen vaak onterecht beschuldigd van het bespotten van de islam, Mohammed of Allah. Wanneer een christen wordt aangeklaagd, leidt dit vaak tot de veroordeling tot een zware gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Een bekend voorbeeld is de zaak van Asia Bibi. De christelijke vrouw uit Pakistan werd ter dood veroordeeld, maar na wereldwijde juridische steun vrijgesproken. Ondanks de vrijspraak eisen extremistische moslims nog steeds de dood van Bibi. Ze vluchtte haar land uit en verblijft sindsdien op een geheime locatie in Canada.

Beeld Morning Star News

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen