koningsdag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 april 2021 door Redactie

Opvallend Koningsdagfeestje in Zierikzee: "We hebben allemaal een Bijbel mee"

Overal in Nederland werden op Koningsdag toch feestjes georganiseerd. De parken zaten vol, er werd ondanks de coronamaatregelen van alles georganiseerd en in Amsterdam liep de binnenstad over van de feestgangers. In het Zeeuwse Zierikzee wilde men ook een feestje vieren en men had wel een heel bijzondere manier gevonden om de regels te omzeilen: “We hebben allemaal een Bijbel mee.”

De PZC meldt dat er op het Plein Monmaerte in Zierikzee een opvallend feestje plaatsvond. Althans, in eerste instantie leek er niets opvallends: harde muziek, alcohol en tientallen mensen die in feeststemming zijn. De ideale ingrediënten voor een feestje op Koningsdag, zo denken veel mensen. Maar het gaat natuurlijk wel tegen de coronamaatregelen in die nog steeds van kracht zijn. Daarom vertelt één van de feestvierders tegenover de krant dat ze nóg een ingrediënt aan het feestje hebben toegevoegd om ervoor te zorgen dat het feestje niet zo illegaal is als het lijkt: “We hebben allemaal een Bijbel mee. Dan mag het toch?”

De feestganger doelt hiermee op de vrijheid van godsdienst die gedurende de coronacrisis ervoor zorgde dat onder andere kerken geen verbod kon worden opgelegd om diensten te organiseren. De overheid kan kerken slechts adviseren om niet of op kleine schaal samen te komen. Het afgelopen jaar is daar veel kritiek op geweest. In een wetsvoorstel dat op dit moment bij de Tweede Kamer ligt, kan dat wellicht veranderen. Daarin staat dat een burgemeester een kerk of ander religieus gebouw mag sluiten wanneer er sprake is van veel coronabesmettingen.

Bijbel of niet, het feestje in Zierikzee werd ’s middags alsnog gedwongen beëindigd. In de loop van de middag besloot de politie namelijk poolshoogte te komen nemen. Zij stelden vast dat er teveel mensen aanwezig waren en dat er veel werd gedronken. Daarop is men in gesprek gegaan met de organisator en zijn de aanwezige feestgangers weggestuurd.

Reacties

J
Jammer dat ze die Bijbel dan dicht gelaten hebben, daar gaat het mis bij hen, in de kerk gaat de Bijbel open, als ik het lees hebben de feestgangers de Bijbel alleen als excuusboek gebruikt. Zit wel een onderliggende les in, als wij de Bijbel dicht laten als kerkgangers (soms misschien niet eens meenemen) zijn we niet meer dan een sociale bijeenkomst al dan niet met een biertje.
Ik vind dit misplaatst gebruik van de bijbel. Het is goed dat er ingegrepen is

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen