Protesten in Hong Kong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 april 2021 door Geerten van Breugel

Vooraanstaande predikant verlaat Hong Kong: "Enige reden is de verminderde vrijheid"

Tien dagen voordat zijn termijn als voorzitter van de Hong Kong Baptist Convention erop zit, heeft predikant Lo Hing-choi het Aziatische land verlaten. Hij ontvlucht het land samen met zijn vrouw omdat er veel mensen worden vervolgd en opgesloten nadat de Nationale Veiligheidswet van kracht werd. "Waarom we emigreren? De enige reden is de krimpende vrijheid in Hong Kong", zei de 70-jarige predikant in een open brief op de Christian Times.

De Nationale Veiligheidswet zorgde er al in juni 2020 voor dat critici het "het einde van Hong Kong" noemden. In de wet staan liefst 66 artikelen die ervoor zorgen dat mensen die de autoriteiten in twijfel trekken worden gestraft. De vrijheid van meningsuiting wordt hiermee ernstig ingeperkt. Pastor Lo Hing-choi zag het om zich heen gebeuren en besloot het land te verlaten.

"Het overheidsbeleid wijkt af van redelijkheidsprincipes en rechtvaardigheid", schrijft de predikant. "Wat er nu met Hong Kong gebeurt, verdeelt het land niet alleen, maar is een ernstige ontwrichting van de maatschappij." Lo Hing-choi zal vermoedelijk niet de enige christen zijn die naar Groot-Brittannië vertrekt: de Britse overheid verleent immigranten de Britse nationaliteit.

Al in december werd de christelijke vrijheidsactivist Joshua Wong gevangengenomen en kreeg een gevangenisstraf van ruim een jaar omdat hij deelnam aan protesten. Wong refereerde in de gevangenis aan Romeinen 5 vers 3 en 4: Wij roemen ook in de verdrukkingen, omdat wij weten dat de verdrukking volharding teweegbrengt, en de volharding ondervinding en de ondervinding hoop. "Dat geeft mij kracht", zei de activist destijds. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen