Gerechtshof Indiana
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 april 2021 door Redactie

Kerken in Indiana erkend als 'essentieel' door gouverneur

De gouverneur van Indiana ondertekende afgelopen week een document waardoor kerken in de Amerikaanse staat voortaan als essentieel worden gezien. "Religieuze diensten mogen niet zwaarder worden beperkt dan andere organisaties en bedrijven die essentiële diensten verlenen", aldus de Republikeinse gouverneur Holcomb in een toelichting op de Christian Post.

De nieuwe wetgeving werd ondertekend door de gouverneur, het hoofd van de uitvoerende macht in Indiana. De nieuwe wetgeving is gunstig voor kerken, omdat zij nu net als andere essentiële bedrijven en organisaties hun deuren mogen openen voor kerkgangers zonder een vaste bezoekerslimiet. Maatregelen zoals het dragen van mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand blijven voorlopig ook voor essentiële bedrijven in Indiana nog van kracht.

Veel voorgangers vinden de beperkingen op de erediensten en andere samenkomsten van de kerk buitensporig. Met name omdat winkels en restaurants in veel Amerikaanse staten wel al open zijn. De kerkelijk leiders beroepen zich op het Eerste Amendement. Dit artikel verbiedt het Congres om het recht op vrijheid van godsdienst te verbieden, de vrijheid van meningsuiting in te perken of vrijheid van vereniging tegen te gaan. De coronamaatregelen gingen in tegen deze wetgeving volgens veel voorgangers. 

Niet iedereen is het ermee eens dat onder het mom van godsdienstvrijheid coronamaatregelen niet of minder van kracht zouden moeten zijn op kerken. "Religieuze vrijheid betekent niet dat religieuze instituties een vrijstelling hebben van de wet. Dat zou een groot gevaar opleveren voor de gezondheid en levens van mensen in onze samenleving", aldus senator Eric Koch, een volksvertegenwoordiger uit Indiana.

Toch is Indiana niet de enige staat die het belang van kerken en religieuze organisaties erkent. In Noord-Dakota werd recent een wet aangenomen waarin staat dat gezondheidsmaatregelen niet tegen de vrijheid van religie van een persoon in mogen gaan of hen tot last mogen zijn door beperkingen voor het praktiseren van het geloof op te leggen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen