ger gem portugaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 april 2021 door Redactie

GerGem-predikant verzet zich tegen Bach in de eredienst: "Wij willen niet wijzer zijn dan God"

Ds. G. J. Baan promoveerde vorige week aan de Theologische Universiteit Apeldoorn met een onderzoek naar de vroegste paascantates van Bach. De predikant van de Gereformeerde Gemeente van Rotterdam-Zuidwijk verdedigde zijn proefschrift ‘Der Heiland lebt’ en stelde daarbij onder andere graag te zien dat muziek van Bach een plaats krijgt in de eredienst. Ds. G. J. van Aalst, hoofdredacteur van de Saambinder, is het daar niet mee eens, zo schijft hij in het blad: ‘Wij willen niet wijzer zijn dan God.’

Baan stelde tijdens zijn verdediging zich graag in te zetten om ervoor te zorgen dat er binnen de kerk meer oog komt voor de “prachtige muziek van Bach en dat deze op welke wijze ook meer wordt geïncorporeerd in de eredienst”. Hij zei dat naar aanleiding van een vraag wat zijn onderzoek eigenlijk voor nut heeft voor de kerkelijke gemeenten. Overigens betekent dit zeker niet dat Baan hier een strijdpunt van wil maken. Eerder zei hij in een interview met het Nederlands Dagblad niet van plan te zijn om op de barricaden te klimmen om “zaken te veranderen”.

"Luther dulde in het licht van het Woord té veel in de eredienst."

In de Saambinder van deze week reageert hoofdredacteur ds. G. J. van Aalst uitgebreid op het proefschrift van Baan. Daarin benadrukt hij onder meer dat Bach dan wel een “muzikaal genie" kan zijn, maar dat hij nog steeds Luthers blijft. En er is volgens de predikant een groot verschil tussen het lutheranisme en het calvinisme. Zo had Luther volgens hem moeite voldoende afstand van Rome te houden en was hij “praktisch en gemakkelijk”: “Ter wille van het kerkvolk duldde Luther in de eredienst veel, in het licht van het Woord té veel.”

“Laten we realiseren hoe de ontwikkelingen in de lutherse kerken geweest zijn, vanaf Luther naar Bach en naar het heden”, schrijft Van Aalst. “Die ontwikkeling is, ook liturgisch, vaak nauwelijks meer van de rooms-katholieke traditie te onderscheiden. Daar liggen voor ons lessen en waarschuwingen! Je hoeft geen cultuurbarbaar te zijn om duidelijk te stellen: wij zijn niet Luthers, ook niet in onze eredienst!”

"Onze gereformeerde belijdenis laat geen ruimte voor Bach in de eredienst."

De predikant stelt het dan ook wijs te vinden dat zijn collega Baan niet van plan is om de barricaden op te gaan om ervoor te zorgen dat de muziek van Bach in de eredienst terecht komt: “Onze gereformeerde belijdenis laat daar geen ruimte voor. De eenvoudige Woordbediening is hét door God gewilde middel. Daar houden wij het samen met onze broeder graag bij. Wij willen niet wijzer zijn dan God.”

Steun onze berichtgeving, wordt lid!

Reacties

H
Ik wist niet dat God een onderscheid maakt tussen Luthers en Calvanistisch.

Volgens mij is dít juist een voorbeeld van wijzer willen zijn dan God.

Focus op de kern, broeders: hoe kan ík rechtvaardig verschijnen voor God. Het antwoord: door het geloof, uit genade alleen.

Ál het andere is wijzer willen zijn dan God; als de Ger.Gem zich dáár nou eens druk om zou maken!
L
Wat is er mis mee met de muziek van Bach? En waarom niet in de eredienst gespeeld, of je het mooi vind is weer een andere vraag .En dat is ook zo met Johannes de Heer en Glorieklokken en de opwekkingsbundel. Waarom altijd weer alleen de psalmen en dan niet ritmisch gezongen. Weet je, de Israëlieten dansen zelfs op de muziek. Altijd weer die discussies over de muziek, ik word er gewoon moe van.
P
Heeft ds. G.J. van Aalst nog nooit in het Oude Testament gelezen hoe God zelf muziek(instrumenten) een ereplaats heeft gegeven in de eredienst? Hoe kun je dan zeggen dat 'de eenvoudige Woordbediening' hét - nota bene door God! - gewilde middel is? Of is de gereformeerde belijdenis belangrijker dan het Woord van God? Jammer dat alles wat ook maar enigszins naar verandering riekt blijkbaar meteen de kop moet worden ingedrukt. Gelukkig zijn er veel kerken en kerkgenootschappen waar muziek en zang wél belangrijk worden gevonden.
Toon meer reacties (35)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen