cgk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 april 2021 door Patrick Simons

CGK wacht overleg CIO niet af en kondigt versoepelingen aan

De aangekondigde versoepelingen in Nederland bieden ook meer mogelijkheden voor de kerk. Dat is althans de mening van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Daarom heeft men besloten om ook in de kerk de coronamaatregelen te versoepelen, zo wordt bekend gemaakt op de website. De kerk beroept zich daarbij op de kerkelijke routekaart.

‘Met het eerste stapje van het overheidsstappenplan blijven we in ons land in het zeer ernstige risiconiveau, maar de ‘verzwaring’ in die categorie gaat er als eerste vanaf, per 28 april’, schrijft de kerk op haar website. ‘We nemen de kerkelijke routekaart erbij en concluderen dat deze bescheiden verruiming ook wat meer mogelijkheden geeft in de kerk.’ Vervolgens worden er een aantal versoepelingen opgesomd.

Opvallend is dat de CGK niet afwachten wat er uit het overleg met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) komt dat vandaag plaatsvindt. Tot dusver werden de beslissingen genomen vanuit de overkoepelende organisatie Steunpunt Kerkenwerk waartoe ook de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) behoren. Steunpunt Kerkenwerk wacht het overleg met CIO af, maar de CGK heeft dus al bekend gemaakt te gaan versoepelen.

In de praktijk betekent dit dat er volgens de routekaart van enkel online diensten weer overgestapt kan worden naar fysieke kerkdiensten. Het advies is nu om met maximaal 30 mensen bijeen te komen al kunnen kerken met grotere gebouwen maatwerk toepassen. Bij kerkgebouwen met meer dan 300 zitplaatsen is een bezettingsgraad van 10 procent mogelijk. Er mogen wel meer mensen bij een begrafenis aanwezig zijn. Het maximale bezoekersaantal daarvoor was eerst 50 en nu 100. In het verenigingswerk verandert er wel het een en ander. Binnen de CGK mogen catechisaties en verenigingen weer als een fysieke samenkomst georganiseerd worden, al geldt in dat geval voor volwassenen weer de maximum groepsgrootte van 30 personen.

‘We zijn dankbaar dat tegen het einde van het seizoen iets meer mogelijk is’, aldus de CGK. ‘Laten we leden die ziek of kwetsbaar zijn niet uit het oog verliezen en blijven zoeken naar wegen om elkaar vast te houden en te steunen waar mogelijk. ‘

Reacties

N
Precies. Je hoeft niet altijd het braafste jongetje van de klas te zijn..

a
Mooi, de broeders weten het...!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen