Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 april 2021 door Redactie

Nieuw: jeugdroman op basis van Bijbelverhaal koningin Esther

Boodschappers op zwarte paarden doorkruisen het rijk van de Perzen en Meden op zoek naar aantrekkelijke maagden, uit wie de Grote Koning de nieuwe koningin wil kiezen. Na een jaar in het maagdenverblijf, waar zeven eunuchen hen voor hun taak opleiden, komt de beslissende avond en nacht, die ze in het koninklijke slaapvertrek doorbrengen. Zij die hem behagen mogen in de harem blijven, de anderen geeft hij weg aan vertrouwelingen en de uitverkorene wordt de nieuwe koningin. Wat staat Hadassa te wachten?

De concurrentie dat jaar is moordend. Zij wordt als kanshebber gezien om bij hem in de smaak te vallen en loopt daardoor gevaar. Aan het hof strijden twee politieke partijen met elkaar en ook dat raakt haar persoonlijke lot. Om die reden moet ze haar afkomst verbergen achter de naam Ester.

Dit boek is een nieuwe versie van het debuut van Tsafrira Levy, dat in 1997 bij uitgeverij Sjaloom & Wildeboer is verschenen en een andere subtitel droeg. Die uitgeverij bestaat niet meer, het boek was niet meer leverbaar terwijl er wel vraag naar bleef. De auteur heeft het herschreven en een andere subtitel gegeven. Het verhaal is gebaseerd op het boek Ester in de Tanach (Oude Testament), met toegevoegde personages en plotlijnen die de spanning en de identificatie met de hoofdpersonen verhogen.

Voor dit debuut en voor haar volgende jeugdroman kreeg de auteur een aanvullend honorarium van het Fonds voor de Nederlandse Letteren. Hadassa werd in diverse kranten lovend besproken.

Over de auteur: Tsafrira Levy, geboren en opgegroeid in een kibboets in Israël, woont sinds 1976 in Groningen, waar ze tot haar pensioen als psychotherapeut heeft gewerkt. Ze heeft ook vijf jaar als freelance correspondent voor een Israëlische krant gewerkt. Vanaf 1997 publiceert ze Nederlandse proza voor de jeugd en voor volwassenen, poëzie, essays, vertalingen uit het Hebreeuws. Een libretto van haar is op muziek gezet. Bij uitgeverij Elikser zijn eerder twee romans van haar verschenen: De laatste opera in Beth Varda (2018), De Engelse brieven (2019), en een door haar vertaald roman van Aliza Galin-Smith: Monoloog van een dikke man (2018).

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen