vrouw leest Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 april 2021 door Redactie

Heeft Mathijs van der Tang gelijk? Deze 5 boeken mag je niet missen

“De Bijbel legt het uit. Zoals Jezus het hoofd is van alle christenen, op dezelfde manier is de man het hoofd van de vrouw. Het verschil tussen mannen en vrouwen heeft altijd al bestaan. Mijn standpunt is daarom niet ouderwets maar tijdloos.” Deze uitspraak is afkomstig van SGP'er Mathijs van der Tang. Zijn uitspraken liggen landelijk onder een vergrootglas en om die reden een aanleiding om ons weer opnieuw in deze lastige theologische kwestie te verdiepen. CIP.nl raadt vijf uitgaven aan.

1. Verleende volmacht
Gezag is in de 21e eeuw een problematisch begrip. In Verleende volmacht brengen ds. J. J. ten Brinke en dr. A. de Muynck de lezer zo dicht mogelijk bij het bijbelse verstaan van gezag. Daardoor wordt duidelijk dat een christelijke opvatting van gezag volstrekt uniek is en haaks staat op wat in onze cultuur gebruikelijk is. Gezag staat nooit op zichzelf, maar is verleende volmacht. Gezagsdragers zijn altijd verwijzers.

2. Allen voor Eén
In zijn eerste boek Allen voor Eén bepleit Joël Boertjens dat vrouwen meer ruimte krijgen om in de kerk hun gaven op alle niveaus in te zetten. Zijn boek brengt verdieping in een discussie die steeds meer tot een daadwerkelijke koerswijziging leidt: meer vrouwen in leidinggevend functies. In veel kerken waarin de Bijbel autoriteit heeft als Gods Woord is er nog te weinig ruimte voor participatie van vrouwen in leiderschap. Hiermee mist de kerk unieke krachtige gaven die God ter beschikking heeft gesteld voor zijn missie. Klik hier om de CIP-videoserie met Joël Boertjens terug te kijken.

3. Sara waar ben je?
"Het boekje is bedoeld voor de vrouwen van de gereformeerde gezindte die moeite hebben met het toepassen van de Bijbel op zichzelf in deze tijd", maakt auteur Vera Tukker duidelijk. "Mensen die niet in de Bijbel geloven, zullen er geen biet van begrijpen en het idioot vinden dat je als vrouw vandaag zo probeert te leven. Het gaat erom of we de bijbelse weg willen gaan. Vrouwen die dat proberen, hoop ik in mijn boekje vanuit de Bijbel wat aan te reiken."

4. Meedenken met Paulus
Uitspraken in de brieven van Paulus spelen een belang rijke rol in de discussie over de rol van de vrouw. Zijn deze uitspraken betrekkelijk, gelden ze alleen voor zover ze dienstbaar zijn aan de voortgang van het evangelie? Leert de Schrift dat de rol van de vrouw door de tijd heen een andere kan worden dan die Paulus in zijn eigen situatie verdedigt? Bert Loonstra onderzoekt in zijn boek Paulus’ gedachtegoed. Wat is de grote lijn in zijn denken? Hoe kijkt hij aan tegen de geschreven wet en hoe komt hij tot zijn uitspraken over de rol van vrouwen in de gemeente? Klik hier om het CIP-interview met Bert Loonstra terug te lezen.

5. Zonen & dochters profeteren
Wat zegt de Bijbel over de plaats van mannen en vrouwen in de kerk? Heeft God het zo bedoeld dat mannen leiding geven en dat vrouwen dienen? Dat mannen de ambten vervullen en vrouwen niet? Over dit hoogst actuele en controversiële thema gaat dit boek. Het is geschreven door een werkgroep van maar liefst 25 mensen uit verschillende kerken en disciplines: theologie, filosofie, filologie, geschiedenis, rechten, psychologie en sociologie. De auteurs gaan grondig in op alle aspecten van het thema vrouw (en man) in de kerk en komen tot de conclusie dat de Bijbel zelf ruimte biedt aan de vrouw in alle ambten.

Lees ook: Omstreden uitspraak van SGP'er over vrouwen leidt tot stortvloed aan reacties.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen