Ds. C. A. van der Sluijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 april 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik besteed te weinig tijd aan God en ben bang dat ik Hem teleurstel'

"Soms voel ik me schuldig dat ik te weinig tijd aan God besteed. En nee, je verdient de zaligheid niet door goede werken, dat weet ik maar je moet wel de lust hebben om naar Zijn wet te leven. Als ik mij met andere dingen dan Bijbellezen en gebed bezighoud, voel ik me schuldig. Ook ben ik bij elke gebeurtenis dankbaar dat God mij dit geeft, maar toch heb ik het idee dat ik Hem te kort doe", maakt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl duidelijk.

"Je spreekt van een omkering in je leven. Dat is niet niks", merkt ds. C. A. van der Sluijs op. "Als dit bekering is van Godswege, dan was je van te voren onbekeerd en nu bekeerd. En ik neem aan dat dit zo is. Maar nu gebeurt er iets vreemds, nu ga je ervaren hoe onbekeerd je bent. Dit klinkt raar, maar het is wel waar. Want als je wederom geboren wordt door Gods Woord en Geest, dan wordt je wereldje op z’n kop gezet. Dan snap je het gewoon niet meer. Zo leer je dat genade ook werkelijk genade is.

Je bent nu gestrest door wat men vroeger zou noemen een zekere werkheiligheid. Daar word je van verlost, als je het van God verliest... een ‘loser’ wordt, die wonderlijker wijze een ‘winner’ wordt, zelfs meer dan een overwinnaar door Hem die ons liefgehad heeft (vgl. Rom. 8:37). En dit snap je nooit helemaal totdat je in de hemel bent. De liefde van en tot de God en de Heere Jezus door de Heilige Geest is daar volmaakt. Daar mag al je lust en liefde zich heen strekken. Dat wordt kenmerkend en bepalend voor heel je leven.

Daar hoort ook bij dat je niet heel erg vroom en supergeestelijk hoeft te worden, je mag gewoon je werk doen voor school en zo. Als je alles, maar dan ook alles, verwacht van de Heere Jezus, dan leer je te steunen op Zijn gerechtigheid alleen en dan ben je vroom en geestelijk genoeg. Dat vind je zelf niet, maar zo ziet God je in Zijn Zoon. En zo leer je te leven door het geloof alleen. Met vallen en opstaan, maar dit maakt en houdt je afhankelijk", aldus de hervormde emerituspredikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen