Tang
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 april 2021 door Redactie

Omstreden uitspraak van SGP'er over vrouwen leidt tot stortvloed aan reacties

Nog nooit had een congres van SGP-jongeren zoveel impact als die van afgelopen zaterdag. Daar werden verschillende moties over vrouwen in de politiek ingediend en de jongeren van de partij stonden daarbij recht tegenover elkaar. Maar daar bleef het niet bij. Er is sindsdien volop media-aandacht voor het onderwerp, door een filmpje bij NOS Stories van Mathijs van der Tang. Daarin stelt hij dat vrouwen niet in de politiek horen. Het bestuur van SGP-jongeren heeft afstand genomen.

Moties over vrouwen in de politiek
Binnen SGP-jongeren zelf staan functies al jaren open voor vrouwen. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld twee vrouwen actief in het bestuur van de politieke jongeren organisatie. Dat wil echter niet zeggen dat men ook automatisch voor vrouwen in de politiek is. Daar is men, net als de moederpartij, vooral erg terughoudend in. Toch lijkt de beweging van jongeren die voor vrouwen in de politiek is steeds groter te worden. Afgelopen zaterdag werden er twee moties ingediend waarin werd aangedrongen om de moederpartij op te roepen vrouwen op de kieslijst te zetten. Beide moties werden verworpen, maar toch stemde zo’n veertig procent voor.

Een andere motie werd wel aangenomen. Daarin verzocht Lianne Ruitenbeek om ‘meer gesprek en bezinning over dit onderwerp te faciliteren binnen de organisatie, om te zoeken naar wegen die recht doen aan de verschillende sentimenten die leven binnen de organisatie ten aanzien van het vrouwenstandpunt’.

'Gods Woord leert ons dat de man het hoofd der vrouw is.'

Er werd echter ook een tegenmotie ingediend. Er is ook binnen SGP-jongeren namelijk nog steeds een groep die nadrukkelijk tegen vrouwen in de politiek is. Daarom diende Mathijs van der Tang, tevens columnist voor CIP.nl, een motie in waarin hij het bestuur opriep uit te spreken dat SGP-jongeren tegen politieke functies voor vrouwen zijn. Dit omdat ‘Gods Woord ons leert dat de man het hoofd is der vrouw en dat de beginselen deze tekst uit Gods Woord overnemen en stellen dat het regeerambt de vrouw niet toekomt’. Ook deze motie werd niet aangenomen.

Ophef
De nationale ophef ontstond dagen later. Diverse media kregen oog voor wat er op het congres besproken was en vooral de motie van Van der Tang viel op. In een video van NOS Stories werd uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp SGP en vrouwen in de politiek. Daarbij kwam ook Van der Tang, tevens voorzitter van SGP-jongeren Vallei en Rijn, aan het woord. Hij liet aan duidelijkheid niets te wensen over: “Als ik de Bijbel lees en om me heen kijk, dan zie ik dat man en vrouw heel erg verschillend zijn van elkaar. Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen. Voor de politiek heb je bij uitstek de sterkste mensen nodig.”

Van der Tang: “De politiek draait om gezag. De Bijbel legt het uit. Zoals Jezus het hoofd is van alle christenen, op dezelfde manier is de man het hoofd van de vrouw. Het verschil tussen mannen en vrouwen heeft altijd al bestaan. Mijn standpunt is daarom niet ouderwets maar tijdloos.”

Klik op het pijltje rechts om de bewuste video te zien. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

De video ging al snel viral op Twitter en er werd van alle kanten gereageerd op de uitspraken van Van der Tang. “Je hoopt dat dit een grap is. Maar sommige SGP-jongeren willen echt terug naar 1917”, aldus GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, waarmee ze verwijst naar het jaar waarin het passief kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd. Ook Caroline van der Plas, lijsttrekker van de BBB, reageerde: “Ik wil wel even boven op hem gaan zitten. Kijken of hij zich onder mij uit kan worstelen. Met je sterker zijn”, aldus het kersverse Kamerlid.

Reactie SGP-jongeren
SGP-jongeren kwam woensdag met een officiële verklaring waarin men benadrukt dat de uitspraken op persoonlijke titel zijn gedaan en niet de mening van SGO-jongeren als organisatie vertegenwoordigen: “Als bestuur nemen wij dan ook geen verantwoording voor de uitspraken van deze leden. De lijn van het bestuur van SGP-jongeren blijft: Binnen SGP-jongeren staan alle functies open voor zowel mannen als vrouwen, zo zijn er op dit moment twee vrouwen actief in het bestuur. Over het standpunt van de moederpartij doen wij als bestuur geen uitspraak.”

Landelijk bestuur
Ook de landelijke partijvoorzitter van de SGP, Dick van Meeuwen, distantieert zich van de uitspraken: “Wat individuele leden roepen in de pers, daar zijn wij niet verantwoordelijk voor”, reageert hij tegenover de NOS. Hij benadrukt dat de positie van de vrouw al vanaf de oprichting van de partij tot vandaag de dag een heet hangijzer is: “Die interne discussie is nog steeds gaande. Sinds 2013 hebben we wel vrouwen op de kieslijst bij gemeenteraadsverkiezingen staan, maar er zijn nog steeds mensen in de partij die daar moeite mee hebben.”

Vrouwen binnen de SGP
Er heerst nog steeds veel verdeeldheid binnen de SGP en de achterban van de politieke partij over de positie van vrouwen. Een groeiend deel van de achterban vindt dat vrouwen een politieke functie moeten kunnen vervullen. Tot dusver heeft het hoofdbestuur daar, wat de kieslijst van de landelijke verkiezingen betreft, niet aan toegegeven. Ook bij de recente verkiezingen stonden er geen vrouwen op de lijst.

Binnen het hoofdbestuur is de SGP nog altijd zeer terughoudend over vrouwen in de politiek. 

In 2014 werd Lilian Janse als eerste vrouw ooit raadslid namens de SGP. Ze nam zitting in de gemeenteraad van Vlissingen. Ook Paula Schot is inmiddels een bekend gezicht binnen SGP-kringen. Ze deed als lijsttrekker van SGP Amsterdam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen maar wist daarbij geen zetel te behalen. Nadat ze geruime tijd als fractiemedewerker van de SGP in Gouda werkte, werd ze vorig jaar benoemd als wethouder van de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. Daarmee is ze de eerste vrouwelijke SGP-wethouder.

Binnen het hoofdbestuur is men echter nog altijd zeer terughoudend. Zo wilde de partijvoorzitter bij de benoeming van Schot desgevraagd tegenover de NRC niet zeggen of hij haar benoeming al dan niet wenselijk vond. Ook gaf hij geen antwoord op de vraag of hij haar zou gaan feliciteren. Hij benadrukte bovendien dat er aan het beginselprogramma van de partij niets gaat veranderen. De officiële partijlijn is nog steeds dat de SGP vrouwen niet aanmoedigt om politiek actief te worden. 

Reacties
Ook vanuit christelijke hoek werd er volop gereageerd op de uitlatingen van Van der Tang. “De Bijbelse man-vrouw verhouding in een minuut door Mathijs van der Tang”, schrijft ds. Bram Kunz op Twitter. “Dat kan alleen een oneliner zijn, en die ontspoort dus meteen. Je bewijst de SGP er geen dienst mee. Goedkoop scoren, dat is het. Meer niet.”

"Als je Mathijs zo beluistert, snap je direct waarom theologie bedrijven echt iets anders is dan oppervlakkig de Bijbel lezen."

Ook Joël Boertjens reageert: “Zo’n jongeman gun je toch het meest recente boek over dit onderwerp met een uitvoerige wetenschappelijke onderbouwing waarom de Bijbel wellicht iets heel anders leert hierover?!” Hij verwijst daarmee naar zijn eigen boek, waar hij tegenover CIP.nl uitgebreid over gesproken heeft. Lees hier meer. Theoloog des Vaderlands en predikant Almatine Leene reageert veelzeggend op de tweet van Boertjens: “Oh help…”

“Als je Mathijs zo beluistert, snap je direct waarom theologie bedrijven echt iets anders is dan oppervlakkig de Bijbel lezen”, reageert Jan Wolsheimer. “Uitspraken over het huwelijk projecteren op politiek. Auw!”

SGP-raadslid Tom de Nooijer probeert de ophef te nuanceren: “Soms kostte het moeite, maar ik heb de afgelopen dagen bewust niets in de media gezegd over de ophef rondom het ‘vrouwenstandpunt’ van mijn partij/PJO. Ik weet hoe gevoelig het ligt. Mijn persoonlijke standpunt is ook bekend. Maar ik geloof meer in debat intern dan via de media. Ik vind het vooral ook jammer dat iedereen weer bij het woord ‘SGP’ aan deze discussie zal denken. Echt zonde gewoon. We hebben zoveel meer te brengen met christelijke politiek. Taak aan alle partijvrienden dus om dat ook gewoon vrolijk en vastberaden uit te (blijven) dragen.”

Reacties

G
Op zich is het altijd mooi wanneer iemand een politiek incorrecte mening openlijk durft in te nemen. In die zin heb ik bewondering voor Mathijs van der Tang. Alleen ben ik het niet eens met de inhoud van z'n boodschap. De man als hoofd is vooral bedoelt binnen een gezin denk ik, en dan ook op een manier zoals Jezus hoofd is van Zijn gemeente. Iemand die zijn leven aflegt voor zijn vrouw (en kinderen). Dat is iets anders dan bijvoorbeeld een afdelingshoofd binnen een organisatie. (Ik heb toestemming van mn vrouw gekregen om dit te plaatsen ;)
Van der Tang doet een uitspraak over biologische kenmerken tussen man en vrouw, hetgeen volkomen los staat van de discussie of een vrouw geschikt is voor de politiek.

Efeze 5: 22-24 spreekt over het huwelijksleven en in die setting heeft de vrouw een andere plaats dan de man. Zo was mijn vrouw 40 jaar hoofd kinderleiding en mocht ik als haar man, haar vaak dienen en ondersteunen terwijl zij de verantwoordelijke was.

maar in Christus ben ik de priester in ons gezin. We moeten een en ander wel in zijn verband blijven zien.
L
Vrouwelijk politiek leider in Israël: Deborah! Dat het nog bestaat dat (jonge) christelijke mannen eenzijdig en bekrompen over vrouwen denken....mijns inziens is dat jammer. Vrouwelijk leiderschap is nodig om kerkelijk werk en de maatschappij in balans te houden. Voor mij is dit een signaal om mij te blijven inzetten voor gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen vanuit een Bijbels perspectief.
Toon meer reacties (20)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen