Prof. dr. Henk van den Belt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 april 2021 door Jeffrey Schipper

"Waarom zou je als predikant het woord 'gender-dreck' in de mond nemen?" - CIP Podcast

Onder protesten en met politiebegeleiding heeft de Bremer voorganger ds. Olaf Latzel zondag weer in zijn eigen gemeente gepreekt. Wat heeft de achtbaan waarin deze predikant in verzeild is geraakt tot ons te zeggen? Prof. dr. Henk van den Belt was te gast in de CIP Podcast.

Latzel keerde zich in 2019 tegen homoactivisten die onder andere het kerkgebouw van zijn gemeente hadden beklad. De predikant sprak toen van 'misdadigers'. Ook noemde hij de genderideologie 'gender-dreck'. Van den Belt: "Deze zaak leert het belang van het gebed: Heere, zet een wacht voor mijn lippen. Woorden kunnen soms eigen leven leiden. Waarom zou je als dienaar van het Woord überhaupt het woord 'gender-dreck' in de mond nemen? Latzel neemt geen blad voor de mond, maar voorzichtigheid is geboden. Niet uit angst voor de media, maar omdat de Heere ons in Zijn Woord voorhoudt dat onze woorden altijd aangenaam moeten zijn en met zout besprenkt."

"Deze zaak is symptomatisch aan de Bijbel-genormeerde visie als het gaat om huwelijk en seksualiteit. Het is jammer dat homoseksualiteit zo pregnant naar voren wordt gebracht als het gaat om de christelijke moraal. Laten we de vraag rondom LHBT'ers even parkeren. Kunnen we het er met elkaar over eens worden dat trouw in een relatie heel erg belangrijk is? Zouden we daar ook het gesprek over kunnen voeren, ook als we als christenen van mening verschillen over de vraag in hoeverre de regels uit het Nieuwe Testament in de toenmalige context bepaald zijn? Christenen laten zich te gemakkelijk tegenover elkaar uitspelen als het over deze kwestie gaat."

Van den Belt vindt het bemoedigend om te lezen dat Latzel wordt gesteund door zijn eigen kerkenraad. "Als Latzel maatschappelijk onder druk staat en vanuit zijn eigen kerk druk wordt uitgeoefend, ben ik blij dat de Evangelische Kerk in Duitsland de predikant in staat stelt om gewoon zijn werk te doen. Dat is mooi. Dat mensen vervolgens met spandoeken bij zijn 'eerste' kerkdienst staan, werkt allemaal niet mee."

Lees ook: Politiebescherming en demonstranten bij eerste dienst ds. Olaf Latzel na schorsing.

Beluister het fragment vanaf minuut 24:35

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: Geloofstoerusting


CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Uiteraard is ‘voorzichtigheid geboden’ maar dat mag niet ertoe leiden dat we Gods heilzame Woord maar in het vage midden laten. Gods Woord is toch duidelijk voor wie Gods waarheid wil leren kennen. Trouw is een erg belangrijk en een bijbels gegeven (er is toch niemand die dat ontkent?), maar trouw is wel gekoppeld aan het kader dat de Bijbel aangeeft, tot ons heil!

Bedenk dat de boze zoals hij al in het paradijs deed, probeert via slinkse redeneringen die waarheid in twijfel te trekken of te verdraaien.

K
Even los van Latzel (die het had over een specifieke groep die het op hem en zijn kerk hebben voorzien): ik stel hier regelmatig de vraag waarom we niet kunnen volstaan met het benadrukken van de positieve waarden van een christelijk huwelijk. Meestal levert me dat net zo veel minnetjes als plusjes op. Dat vind ik verder prima, maar ik ben blij met deze uitspraak van Van der Belt.

Ik ben dan ook benieuwd naar de reactie op Van der Belt.
J
Mijnheer van den Belt

U stelt:

Kunnen we het er met elkaar over eens worden dat trouw in een relatie heel erg belangrijk is?

JA, mee eens: Trouw in een relatie is belangrijk.

MAAR

moeten we niet eerst kijken, of de Heere die relatie wel acceptabel acht?

Zoals bij HOMOPRAXIE!

Iets goeds (trouw) in een NIET wenselijke situatie (homopraxie) , maakt die situatie (homoPRAXIE) niet ineens goed!!

Homopraxie is en blijft onacceptabel!

Toon meer reacties (1)