jong koppel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 april 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik vind het moeilijk om mijn geloofsleven te delen met mijn vriend'

"Ik vind het moeilijk om mijn geloofsleven te uiten tegenover mijn vriend. Misschien komt het doordat het als iets voelt tussen God en mij, hoewel ik tegelijkertijd wel echt de behoefte heb om het met hem te delen. Mijn vriend heeft de Heere Jezus ook nog niet leren kennen als persoonlijke Borg en Middelaar, waardoor ik soms al weet dat hij bepaalde dingen niet écht gaat begrijpen en herkennen vanuit zijn eigen geloofsleven. Wat moet ik hier mee?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Eén van de belangrijkste dingen in een goede relatie, zeker wanneer die uit mag monden in een huwelijk, is een open communicatie", antwoordt ds. B. M. Meuleman (...) "Een open communicatie is nooit vanzelfsprekend, zeker niet wanneer het gaat om je diepste gevoelens. Daarom blijft een open en liefdevolle houding naar elkaar toe heel belangrijk en soms moet zo’n houding geoefend worden. De één deelt nu eenmaal gemakkelijker zijn diepste gevoelens dan de ander. Maar waar wederzijdse liefde is, veiligheid en vertrouwen, daar mag je je hart voor de ander openen.

Wat een belemmering lijkt te zijn in het delen van je geloofservaringen met je vriend is dat hij de Heere Jezus nog niet heeft leren kennen als zijn persoonlijke Borg en Middelaar. Je hebt gelijk wanneer je schrijft dat hij daarom bepaalde dingen niet écht gaat begrijpen en niet zal herkennen vanuit zijn eigen geloofsleven. Ik denk aan Jezus Die door middel van gelijkenissen de dingen van Gods Koninkrijk aan de mensen probeerde uit te leggen. Niet iedereen begreep wat Hij door middel van deze (voor)beelden wilde overbrengen. Daar was nog iets anders voor nodig, namelijk de Heilige Geest, Die alleen het hart kan openen en het verstand zó kan verlichten dat mensen geestelijk de dingen van Gods Koninkrijk gaan begrijpen.

Daarom mag je jezelf oefenen in het delen van je geloofservaringen met je vriend, biddend om de leiding van de Heilige Geest. Hij wil je helpen om de juiste woorden te vinden om de zaken van het geloof zo aan te duiden en uit te leggen, dat je vriend langzamerhand meer gaat begrijpen van wat het inhoudt om in geloofsgemeenschap met Christus te leven. (...) Aan jou dus de taak om je vriend voor te gaan, in alle liefde en nederigheid, maar ook met alle vrijmoedigheid en standvastigheid, op de weg van het geloof, biddend of je je vriend op die geloofsweg mee mag nemen", aldus de hersteld hervormde predikant uit Vledderveen.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen