Kevin DeYoung
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 april 2021 door Geloofstoerusting

De synode van Dordt: wat kunnen we leren van de culturele context?

Het is makkelijk om terug te kijken naar mensen uit vorige eeuwen en hun blinde vlekken te zien. Bijvoorbeeld als we kijken naar de synode van Dordt, van 1618 tot 1619. We kunnen terugkijken en zien dat ze niet hadden moeten dreigen om elkaar te vermoorden over deze leerstukken en dat ze niet hadden moeten dreigen om elkaar gevangen te nemen – het land stond zelfs op de rand van een burgeroorlog over deze kwesties.

En zoals zo vaak het geval is, was het niet alleen een theologische kwestie, maar ook een politieke en internationale kwestie. Mensen van bepaalde klassen wilden een nauwere relatie met Spanje voor handelsdoeleinden. En andere mensen wilden juist meer afstand nemen van Spanje nadat ze onafhankelijk waren geworden van Spanje. Dat verdeelde dus mensen, omdat sommigen het arminianisme zagen als iets wat hen misschien zou helpen om dichter bij een katholiek land als Spanje te komen. Dan heb je mensen die niet van de koopmansklasse houden en die aan de kant staan van de domineesklasse, zodat het een rommelige kwestie wordt vol politiek.

En op dit moment heb je ook nog steeds een debat in landen zoals Nederland met de vraag of hun leider een verkozen president of premier moet zijn of een koning of prins. Dus heb je ook nog dit soort vechtende partijen. Dat alles speelt zich af te midden van deze theologische kwestie en het is gemakkelijk voor ons om te zeggen: ‘Nou ja, ze hadden nooit zo het gevecht met elkaar moeten aangaan.’ En toch is er iets te leren van die culturele context; ze gaven zo veel om hun theologie.

Bekijk de video en neem een kijkje op de site van Geloofstoerusting:

Abonneer je op de YouTube-pagina van Geloofstoerusting

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen