sgp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 april 2021 door Redactie

Flinke verdeeldheid bij SGP-jongeren over vrouw in de politiek

Afgelopen zaterdag bleek tijdens het congres van SGP-jongeren dat de jongerenafdeling van de politieke partij flink verdeeld is. Discussie over de positie van de vrouw in de politiek zorgt voor een tweedeling. Het lijkt erop dat een groeiend deel van de SGP-jongeren wil dat de kieslijst wordt opgengesteld voor vrouwen. 

Voorafgaand aan het congres werd al duidelijk dat de discussie over de positie van de vrouw binnen de partij voor flink wat discussie zou gaan zorgen. Er werden vier verschillende moties ingediend rondom dit onderwerp. In twee moties werd opgeroepen om als SGP-jongeren het standpunt in te nemen dat ook vrouwen politiek mogen bedrijven en dat hierop aangedrongen dient te worden bij de moederpartij. In een andere motie werd juist opgeroepen de man als het hoofd van de vrouw te erkennen.

Deze moties kregen geen van drie een meerderheid, al was de verdeeldheid duidelijk. Zo stemde 40 procent van de SGP-jongeren voor de motie waarin men pleitte de SGP op te roepen vrouwen op de kieslijst te plaatsen. De vierde motie, waarin werd opgeroepen om het gesprek over vrouwen in de politiek te blijven voeren en faciliteren, werd wel aangenomen.

Beginselprogramma
Het is geen verrassing dat ook binnen de jongerenorganisatie van de SGP veel verdeeldheid is over de positie van vrouwen in de politiek. Al jarenlang is de achterban van de politieke partij sterk verdeeld over dit onderwerp. Na een uitspraak van de Hoge Raad mogen vrouwen zich officieel kandidaat stellen voor een plekje op de lijst. Dat is tot nog toe echter niet gebeurd, aangezien de SGP nog steeds van haar eigen beginselprogramma uitgaat: 'De opvatting van het vrouwenkiesrecht voorkomend uit een revolutionair emancipatiestreven, strijdt met de roeping van de vrouw. Dat laatste geldt ook voor het zitting nemen van de vrouw in politieke organen, zowel vertegenwoordigende als bestuurlijke.'

Onder met name jongeren ontstaat er steeds meer frustratie over de wijze waarop de partij met haar beginselprogramma omgaat. Ook zaterdag bleek dat weer, getuige de woorden van Lineke Seppenwoolde, penningmeester van SGP-jongeren in Rijssen. "Er wordt soms gedaan alsof het beginselprogramma een extra Bijbelboek zou zijn na Openbaring", stelde ze.

Overigens zijn er inmiddels al wel op lokaal niveau SGP-vrouwen politiek actief. Zo is Lilian Janse raadslid namens de SGP in Vlissingen en is Paula Schot op Schouwen-Duiveland de eerste vrouwelijke SGP-wethouder.

Reacties

P
De relatie tussen man en vrouw in het ambt of huwelijk als christen is duidelijk, dienstbaar naar elkaar toe en elkaars positie kennen in harmonie. Als christelijke vrouwen een leidende positie hebben maatschappelijk of een overheid functie mag men dit toetsen aan voorbeelden uit het woord van God zoals Lydia de purper verkoopster Rachab en Ester dienstbaar naar hun naaste en meerdere, enkele voorbeelden van vrouwen die God gebruikte voor het redden van Zijn volk en evangelie verkondiging.
W
Ga als het om formele zaken gaat (onderwerpen die niet gaan over zonden) nu in vredesnaam eens uit dat de Bijbel enkel Niet Bindende richtlijnen geeft!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen