Baptisme
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 april 2021 door Patrick Goede

Baptistengemeente VS verwelkomt honderden dopelingen: "Nog nooit zoiets gezien"

Voorganger Robby Gallaty heeft een prachtig verhaal te vertellen over de stilte voor de storm aan dopelingen die zijn kerk mocht verwelkomen: "Het was als in 1 Koningen 18 toen Elia al het water op het offer liet gooien." De zondag voordat er in vier maanden tijd 1048 (!) mensen gedoopt zouden worden, waren er vanwege corona namelijk minder kerkbezoekers dan ooit.

In een videogesprek met CBN News doet Gallaty het opmerkelijk verhaal van zijn kerk verder uit de doeken. "Tien maanden lang bracht ik tijd door met de Heer. Op 15 december hoorde ik uiteindelijk een heldere stem spreken: 'Spontane doop'. Ik dacht: 'Spontane doop?'. Ik had dat nog nooit gedaan en wel gehoord van misstanden op dat gebied. Maar ik wilde gehoorzaam zijn."

Stortvloed
Ook al is er die zondag een niet eerder vertoonde lage opkomst, toch laten 99 mensen zich dopen. "Ik had nog nooit zoiets meegemaakt in mijn leven en dacht dat de voltooiing was van een lang zoeken naar opwekking. Maar de Heer vertelde mij dat dit slechts de dikke druppels waren aan het begin van een stortvloed."

Die dinsdag erop, drie dagen voor Kerst, organiseert de kerk een dienst die geheel in het teken van dopen staat. Nog eens 81 mensen laten zich dopen. "Op dat punt liep het echt uit de hand", zegt Gallaty. Vanuit het hele land begonnen mensen naar Tennessee af te reizen om in zijn kerk gedoopt te worden. Terwijl hij naar eigen zeggen niemand aanmoedigde om het vliegtuig te pakken en af te reizen. Nu, vier maanden later, zijn er dus meer dan duizend dopelingen die allemaal een plekje hebben gevonden in connectgroepen of aangemoedigd worden om in hun eigen omgeving aansluiting te vinden bij een gemeente.

Gallaty laat zijn licht schijnen over de redenen van deze ongekende groei in dopelingen. "Ik zat die tien maanden elke dag met de Heer en dacht dat Hij de problemen van mijn kerk ging oplossen. Ik was erg gefrustreerd en zei: 'Ik wil dat U de problemen met mijn staf oplost en dat U dit land herstelt.' Maar God liet mij zien. 'Het probleem is niet je kerk of je staf. Het probleem ben jij zelf.'"

De transformatie die Galaty in zijn kerk meemaakte was volgens hem alleen mogelijk omdat hij de trots, jaloezie en arrogantie in zijn eigen hart aanpakte. Zonden waar hij zich helemaal niet bewust van was. De voorganger richt zich dan ook in een speciale boodschap tot andere voorgangers: "De reden dat je geen verandering in de kerk ziet ligt misschien bij jezelf. Misschien ben jijzelf die bloedprop in het Lichaam. Ik zeg dat uit ervaring. Mogelijk ben je zelf het probleem."

Ook noemt Galaty gebed het opstapelen van hout voor het brandoffer op zondag: "Ik ben ervan overtuigd dat gebed opwekking laat ontkiemen en dat een opwekking weer leidt tot meer gebed."

Beeld: Long Hollow Baptist Church

Reacties

Dit is nog maar het begin, jongens! Dit is nog maar het begin!

W
Wat is de doop toch een fantastisch antwoord op een overtuigende innerlijke ervaring.
De deuren van de kerk moeten wagenwijd open. Kom maar!
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen