Diego’s moeder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 april 2021 door Stichting De Haven

De naakte waarheid van Diego’s moeder: "Dit vreselijke werk doe ik voor mijn zoon"

Haar bruine ogen staan vastberaden terwijl Maria haar bruine haar over de schouder gooit. Ze straalt kracht uit als ze haar verhaal vertelt. Maria is 23 jaar oud als ze in de seksindustrie terechtkomt: “Ik ben jong moeder geworden van mijn lieve zoon Diego. Ik wil hem een toekomst geven die ik zelf nooit hebt gehad.”

Maria* heeft een moeilijke jeugd en krijgt op jonge leeftijd te maken met misbruik. Op haar achttiende krijgt ze een zoon: Diego. “De vader van mijn zoon wilde niks met ons te maken hebben. Hij liet ons in de steek. Ik heb nooit een opleiding kunnen doen, dus er was geen werk voor mij.”

"De vader van mijn zoon wilde niks met ons te maken hebben. Hij liet ons in de steek."

Via een vriendin belandt Maria in de prostitutie: “In het begin werkte ik achter het raam in de Doubletstraat in Den Haag. Ze noemen dit ook wel de goedkoopste straat van Nederland. Het was vreselijk om hier te werken. Ik kreeg vragen als: ‘Wil je met twee vrouwen? Hoeveel vraag je? Draai je eens even om zodat ik je kan bekijken!’ Ook willen ze allemaal seks zonder condoom.”

Dubbelleven
Als haar zoon vier jaar oud wordt, gaat hij voor het eerst naar school: “Wat ben ik trots dat Diego naar school gaat. Hij gaat dingen leren en als hij ouder is mag hij een opleiding doen. Iets wat ik nooit heb kunnen doen. Voor zijn toekomst probeer ik dit vreselijk werk vol te houden!”

Meerdere keren per week bezoeken de veldwerkers van De Haven de prostitutiegebieden in Den Haag. Ze maken een praatje, delen folders met informatie uit en beantwoorden vragen. Maria: “Elke week zie ik de vrouwen langs mijn raam lopen. Ik durfde niet open te doen, want ik was bang dat ik zou instorten als ze vragen hoe het met mij gaat. Daarom zwaaide ik maar naar hen.”

"Vannacht werd ik voor dertig euro ruw door hem vernederd, nu sta ik als jonge moeder naast hem op het schoolplein!"

Veel vrouwen leiden een dubbelleven en vaak weten mensen in hun omgeving niets van het werk in de prostitutie. Soms worden deze vrouwen keihard met hun verleden geconfronteerd doordat ze bijvoorbeeld een klant tegenkomen die hen herkennen. Op een dag heeft Maria de schrik van haar leven als ze op het schoolplein op haar kind staat te wachten: “De man naast mij ken ik. Ook in zijn gezicht zie ik een blik van herkenning. Vannacht werd ik voor dertig euro ruw door hem vernederd, nu sta ik als jonge moeder naast hem op het schoolplein!”

Maria is helemaal van streek als ze in de avond weer in de Doubletstraat aan het werk is: “Daar kwamen de vrouwen van De Haven weer aan. Dit keer kon ik mij niet inhouden en liet ik ze binnen in de kamer.” Het gordijn gaat dicht en de drie vrouwen staan bij elkaar in de krappe peeskamer. Maria stort haar hart uit en vertelt dat ze het liefst de seksindustrie achter zich wil laten, maar niet weet hoe.

Nazorgavond
“De vrouwen stelden mij gerust en legden uit wat er mogelijk is. Ik maakte een afspraak met een maatschappelijk werker van De Haven en samen maakten we een plan hoe ik het beste kan uitstappen. Ik vond het heel erg spannend! Aan het eind van de afspraak werd ik uitgenodigd voor een Havendiner.”

Vier keer per jaar organiseert De Haven een speciale avond voor vrouwen die uit de prostitutie zijn gestapt of dit heel graag willen. Alle cliënten die gestopt zijn, worden uitgenodigd. En soms vrouwen die nog in de prostitutie werken maar wel willen uitstappen. Het Havendiner kan soms net een duwtje in de rug zijn om de stap te zetten om te stoppen.

Tijdens het Havendiner ontmoet Maria andere vrouwen die al zijn uitgestapt: “Het is enorm fijn om andere vrouwen te spreken en te zien dat uitstappen echt mogelijk is. Zij hebben een ander leven opgebouwd, dus ik durf het nu ook!”

* Dit verhaal verscheen eerder op de site van De Haven en is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar namen en omstandigheden zijn veranderd uit privacy oogpunt. De vrouw op de foto is niet de vrouw uit het verhaal.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen