Ds. P. D. J. Buijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 april 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik kan gewoon niet geloven dat God kinderen naar de hel stuurt'

"Een kind dat sterft heeft nooit de kans gehad (die wij als jongeren en volwassenen wel hebben) om God te zoeken. Of het kind nu uit een christelijk of niet-christelijk gezin komt, ik kan gewoon niet geloven dat God kinderen naar de hel stuurt. Toch wordt ieder kind in zonde geboren en moet er bekering plaatsvinden. Mijn vraag is eigenlijk: Zijn er kinderen in de hel? Het lijkt mij namelijk een vreselijke gedachte dat daar kinderen zullen zijn", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"In de Bijbel vinden we een voorbeeld van een kind dat al heel jong stierf en dat een gelovige vader had", merkt ds. P. D. J. Buijs (foto) op. "Ik doel op de geschiedenis in 2 Samuël 12. Er is een kind geboren uit het overspel van David met Bathseba – een uiterst donkere bladzijde in Davids levensboek. Nadat de profeet Nathan bij hem is gekomen, belijdt David zijn schuld tegenover de Heere. En dan mag hij zeker weten dat de Heere zijn zonde vergeven heeft (2 Sam. 12:13, zie ook Psalm 32).

Maar Gods kinderen zondigen nooit goedkoop. Meer dan eens gebeurt het dat de zonde als antwoord op het gebed vergeven wordt, maar dat de gevolgen van de zonde niet ongedaan worden gemaakt. Dat gebeurt ook hier. De Heere treft het kind dat geboren wordt. Intens smeekt David dat het kind mag blijven leven. Maar het sterft. En dan spreekt David opmerkelijke woorden, in vers 23: 'Ik zal wel naar hem toe gaan, maar hij zal niet bij mij terugkomen.' Sommige verklaarders denken dat David hier bedoelt: ik (David) zal ook eens het graf ingaan, maar dit jongetje komt nooit meer uit het graf terug.

Maar ik denk dat hij het dieper bedoelt. Immers, David staat nu weer in de juiste verhouding tot God en heeft dagen van intens gebed voor het jongetje achter de rug. In Davids woorden getuigt hij van zijn geloof in de redding van dit jongetje: eens zal ik (David) naar hem toe gaan, bij de Heere in de hemel; maar mijn kind zal niet op deze aarde terugkeren. Hij mag geloven dat dit kind behouden is. Zo is er troost voor gelovige ouders van jonggestorven kinderen. Niet op grond van hun geloof, maar omdat hun kind een kind van Gods verbond was.

Maar je wordt toch niet zalig op grond van het feit dat je een verbondskind bent? Nee, op zich niet. Ook een kind van het verbond moet opnieuw geboren worden, wedergeboren. Het is immers in zonden ontvangen en geboren – dat beleed David ook van zichzelf, juist toen hij de diepte van zijn zonde ontdekt had (Psalm 51:7). Maar een kind van gelovige ouders dat jong sterft kon nog niet zelf daadwerkelijk het verbond verbreken. En daarom belijdt de kerk van de Reformatie in de Dordtse Leerregels, hoofdstuk I, 17: 'Omdat wij over de wil van God uit Zijn Woord moeten oordelen, dat getuigt dat de kinderen van de gelovigen heilig zijn, niet van nature, maar uit kracht van het genadeverbond waarin zij met hun ouders begrepen (opgenomen) zijn, moeten de Godvrezende ouders niet twijfelen aan de verkiezing en zaligheid van hun kinderen die God in hun jeugd uit dit leven wegneemt (Genesis 17:7, Handelingen 2:39, 1 Korinthe 7:14).' Op een manier die zich aan onze waarneming onttrekt, zal de Heere zulke kinderen de gave van de wedergeboorte hebben gegeven."

Wat betekent dit voor kinderen van ongelovige ouders? "De Bijbel geeft daar geen rechtstreeks antwoord op. Dat moeten wij dan ook maar niet doen. Ons komt het oordeel niet toe. Het is het beste om ook op dit punt te luisteren naar wat de apostel Paulus ons voorhoudt in 1 Korinthe 5:13: 'Maar hen die buiten zijn, oordeelt God'", aldus de christelijke gereformeerde predikant uit Nunspeet.

Bekijk ook onderstaande video en neem een kijkje op de site van ABC van het geloof:

Foto boven: ABC van het geloof


Hel
- Zes redenen waarom de hel niet echt kan zijn
- Waarom ik niet geloof dat ongelovigen voor eeuwig verloren gaan
- Zes redenen waarom de hel echt is
- Waarom dominee Den Butter niet zwijgt over hemel én hel
- Waarom ik niet geloof dat ieder mens voor eeuwig naar de hemel gaat
Meer over Hel »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

J
"Ieder kind wordt in zonde geboren" Ten eerste, dat staat nergens in de bijbel, ten tweede wat zou dit dan concreet inhouden?
Psalm 51:7 moet vertaald worden in zonde voortgebracht worden inplaats van geboren worden.

Want nergens anders lees je in de bijbel dat zuigeling veroordeeld zijn en bestemd zijn voor de hel.Wat zegt Jezus tegen de kinderen: laat de kinderen tot mij komen want voor hun is het koninkrijk.

Totdat ze kennis van goed en kwaad weten vallen ze onder de genade van God.Zie ook het volk Israël dat het beloofde land moesten innemen van God. Door hun ongeloof moesten de ouders sterven in de woestijn maar de kinderen die de kennis van goed en kwaad nog niet kenden voor hun was het beloofde land.

Zie ook de stad Nineve. Waarom wilde God de stad niet vernietigen? voor de 120.000 mensen die het verschil tussen rechts en links nog niet wisten.Nergens in de bijbel ben ik tegen gekomen dat baby's knetteren in de hel!
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen