Timman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 april 2021 door Patrick Goede

35 meesterwerken van Ruben Timman gestolen: "Ik ben niet haatdragend en vergeef snel"

35 prachtige portretten van het Museum of Humanity zijn afgelopen weekend gestolen. Fotograaf en oprichter Ruben Timman was in eerste instantie de wanhoop nabij maar komt uiteindelijk op Instagram met een verrassend positieve boodschap voor de dief: "Mooi mens, wees gerust, ik ben niet haatdragend en vergeef snel. Ik zou het zelfs een eer vinden als ik je – na een welgemeend excuus – mag portretteren. Want ook jij verdient een plek in het Museum of Humanity."

De fotograaf en oprichter van het museum vervolgt: "Maar als dat te ingewikkeld is: neem de tijd, zorg goed voor jezelf, praat er over en blijf er vooral niet mee rond lopen. Volgens mij een mooi begin van het proces, van gebroken naar heel. Ik ben in ieder geval hoopvol en optimistisch, zeker in deze roerige tijd."

De fotograaf doet in zijn bericht eerst uit de doeken wat er precies is gebeurd: "Wat een dag… Nadat ik ontdekt heb dat de aanhanger met alle meesterwerken gestolen is – fiets ik naar huis. Ondertussen komen de emoties: boosheid, verdriet en wanhoop."

Vervolgens verplaatst Timman zich in de het perspectief van mogelijke dieven: "Hierna moet ik denken aan de mensen die de aanhanger straks gaan openen. Geen idee wie het zijn, maar er komt een moment dat ze de deur openbreken. Dan gaat het gebeuren... want dan staan ze oog in oog met 35 prachtige mensen. Mensen die van alles hebben meegemaakt, van pijn en verdriet tot vreugde en geluk. Ik noem het meesterwerken uit een gebroken wereld. Deze confrontatie zou zomaar heel verwarrend kunnen zijn, een keerpunt. Wat zou het mooi zijn als deze mensen ontdekken dat zij zelf ook meesterwerken zijn en er toe doen. Dit zou mij alles waard zijn.
Want als een mens van zichzelf gaat houden, lukt het beter van de ander te houden. Als je eenmaal je ogen opent voor die ander zie je schoonheid en waarde, en als je dat kunt zien dan wordt de wereld een stukje mooier."

Niet verzekerd
De 35 portretten stonden op het punt om met de aanhanger naar Duitsland te vertrekken voor een tentoonstelling eind mei. Timman meldt op zijn website helaas nog meer slecht nieuws: "Tot overmaat van ramp blijkt dat de verzekering de schade niet vergoed. Wat een domper, want het vervangen van de 35 werken én de aanhanger gaat minimaal € 15.000 kosten."

De fotograaf roept mensen dan ook op om hem te helpen. "Nu de verzekeraar niet thuis geeft, staan we voor een uitdaging om de werken en de aanhanger te vervangen. Ook komt de expositie in Duitsland snel dichterbij. Mogen we je daarom vragen om mee te denken of te helpen? Hoe kunnen we deze situatie positief omdraaien? Of misschien wil jij wel een doek naaien of heb je een tip voor een andere aanhanger? Ons steunen met een gift mag natuurlijk ook. Alle kleine beetjes helpen."

Mail Ruben Timman via info@museumofhumanity.nl of doneer hier:
https://museumofhumanity.nl/doneren

In 2018 sprak CIP uitgebreid met Ruben Timman over zijn bijzondere droom. Lees het artikel hier: Ruben Timman: "Ik ben ontzettend dol op mensen" 

Ja ik help Ruben Timman!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen