Jacob
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 april 2021 door Redactie

Jacob (13) krijgt alsnog verblijfsvergunning: "Ik dank God voor alles"

De 13-jarige Jacob en zijn moeder Tina, die dreigden te worden uitgezet naar Armenië, mogen in Nederland blijven. Hun advocaat Wil Eikelboom en woordvoerder Kees van den Bosch lieten dinsdag weten dat ze alsnog een verblijfsvergunning krijgen.

Jacob kwam in het nieuws omdat er een petitie is gestart om hem in Nederland te houden. Hij woont vijf jaar in Nederland met zijn moeder, die in de media 'Tina' wordt genoemd, wat niet haar echte naam is. Zij zijn het nageslacht van uit Turkije gevluchte Armeense christenen, en hebben zelf nooit in Armenië gewoond. Toen de twee uit Syrië vluchtten, vroeg de moeder een Armeens paspoort aan omdat ze had gehoord dat dat de kans op een visum in Europa zou vergroten. Ze kreeg geen visum, maar het feit dat ze het paspoort had was uiteindelijk de reden die de IND aanvoerde om geen verblijfsvergunning te verlenen.

Dinsdag kwam volgens Van den Bosch het definitieve besluit dat Jacob en en zijn moeder een verblijfsvergunning krijgen. "Tina belde me meteen om te vragen of ze het goed had begrepen", vertelt de woordvoerder tegenover RTL Nieuws. "Ze kon er niet over uit. Jacob heb ik ook kort gesproken, die is natuurlijk ook enorm blij. Hij was ook heel erg trots dat de advocaat hem als eerste had gebeld." De advocaat schat volgens De Gelderlander in dat de publieke opinie een belangrijke rol heeft gespeeld in het vernieuwde inzicht. Een petitie om Jacob en Tina in Nederland te houden, is tot nu toe 167.000 keer ondertekend.

Net voordat Jacob het nieuws hoorde dat hij in Nederland mag blijven, sprak EO BEAM met hem. "Ik zie mijn moeder bijvoorbeeld elke dag uitgebreid bidden", vertelt de jongen. "Ik merk aan haar dat ze daar veel steun uit haalt en dat ze het fijn vindt om naar God te gaan met alles wat er speelt. Zelf begin ik mijn gebed altijd met dankbaarheid. Ik dank God voor alles wat hij mij geeft: veiligheid, gezondheid, onderdak en familie. Daarna vraag ik God of hij mij dat wil blijven geven. Ik hoop dat ik die dingen blijf ontvangen van God.”

Een meerderheid van de Kamer wilde vorige week opheldering van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol over de voorgenomen uitzetting van de 13-jarige Jacob en zijn moeder Tina. Zij komen uit Syrië en vluchtten daar voor de oorlog. Maar omdat ze een Armeens paspoort hebben, hadden ze geen recht op asiel, en dreigde uitzetting naar Armenië. De SP, de Partij van de Arbeid, GroenLinks, CDA en de ChristenUnie wilden dat moeder en kind kunnen blijven.

Foto: Omroep Gelderland/YouTube

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen