Aho Sefer Bileçen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 april 2021 door Redactie

Christelijke Europarlementariërs: Europa moet Turkije aanspreken op onderdrukking christenen

De Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell, moet de arrestatie van de Aramese monnik Bileçen in Turkije veroordelen. Dat vinden vier Nederlandse Europarlementariërs van christelijke partijen.

Peter van Dalen (ChristenUnie), Bert-Jan Ruissen (SGP), Esther de Lange (CDA) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) stellen samen schriftelijke vragen over de arrestatie van Aho Sefer Bileçen. Begin januari werd deze monnik opgepakt, omdat hij in 2018 een stuk brood had gegeven aan twee mensen die bij zijn klooster langskwamen. Deze mannen zouden volgens de openbare aanklagers in Turkije leden van de Koerdische PKK, die in dat land als terroristische organisatie wordt gezien.

De monnik zelf zegt uit “christelijke naastenliefde” hebben gehandeld en volgens hem ging het om een religieuze – en dus geen politieke – daad. De hele situatie leest alsof de monnik er is ingeluisd, in een aanklacht van “hulp aan terroristen”, terwijl hij uit barmhartigheid steun verleende. De uitspraak van de Turkse rechtbank over monnik Aho is volgens de Europarlementariërs een klap voor de democratische beginselen, mensenrechten en bescherming van minderheden en kwetsbare groepen in Turkije. Zolang de EU in het kader van toetredingsonderhandelingen in dialoog staat met Turkije, en het land daar ook financieel van profiteert, dient de Hoge vertegenwoordiger dergelijke misstanden aan te kaarten bij de Turkse regering, stellen zij.

Belangenbehartiger Christian Solidarity Worldwide (CSW) is bang dat de monnik niet onder zijn gevangenisstraf uit zal komen. Volgens de organisatie handelt de Turkse staat vaak in het voordeel van moslims, maar niet van christenen. Turkije bezet de 25e plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Lees ook: Gevangenisstraf van twee jaar voor Turkse monnik na helpen Koerden: "Het was naastenliefde".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen