Evacuatie uit de lucht
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET MAF

 

Evacuatie uit de lucht

Van het ene op het andere moment is er in de stad Palma, gelegen in het noorden van Mozambique, groot oproer. Militanten vallen de stad aan, verwonden en doden willekeurig mensen op straat. Chaos en paniek. Talrijke mensen vluchten hals over kop, velen van hen naar het schiereiland Afungi. Door de bouw van een grote aardgasinstallatie is dit eiland namelijk streng bewaakt en hopen de vluchtende hier een veilige schuilplaats te vinden. Echter, lang kunnen zij niet blijven. Daarvoor voldoen de voorzieningen niet. Snel wordt duidelijk dat de provinciehoofdstad Pemba een geschiktere plek is. Echter, hoe moeten ze deze stad bereiken zonder aangevallen te worden door de militanten? Boten zijn al aangevraagd, maar dit eiland heeft ook een landingsbaan.

MAF (Mission Aviation Fellowship) vliegt het Evangelie naar zeer afgelegen gebieden in de wereld.

Draag jij bij aan de ambulancevluchten van MAF voor meisjes zoals Joanna? Deze maand vragen we met de CIP Crowdfund speciale aandacht voor dit mooie project!

Een sprankje hoop
Piloten Dave LePoidevin en Dave Holmes van Ambassador Aviation (MAF-partner in Mozambique) maken zich klaar voor deze speciale missie. Vanuit Pemba helpen zij samen met andere vliegdiensten eerst de evacuaties te coördineren. Daarna stappen zijzelf in het vliegtuig. Na vijftig minuten zetten zij de landing in en als ze het vliegveld van Afungi betreden, zien zij de angst in de ogen van de vluchtelingen. Volwassenen, kinderen en baby’s. Een golf van medelijden en dankbaarheid overkomt de twee piloten: “Wat moeten deze mensen hebben doorstaan. We ervaren het als grote zegen dat wij kunnen vliegen om hen in veiligheid te brengen.”

Vijftig minuten rust
Behoedzaam helpen de piloten iedereen het vliegtuig in en assisteren met de gordels. Kalm blijven en rust uitstralen. Uiteraard ook bidden voor de vlucht, in het vaste vertrouwen dat God dichtbij zal zijn. Dan stijgen zij op. Hoog boven de wolken schijnt de wereld heel vredig. De kinderen achter in de Cessna Caravan vallen in slaap. Een moment van rust. Na vijftig minuten van op adem komen, landen zij in Pemba. Op het vliegveld wachten al de medewerkers van het Rode Kruis en VAMOZ om de vluchtelingen met een vriendelijke lach en een helpende hand in ontvangst te nemen. Zij zullen zorgen voor opvang en zorg voor deze mensen.

Vliegen voor leven
Tot nu toe zijn door Ambassador Aviation-vluchten 219 mensen geëvacueerd. Mannen, vrouwen, kinderen, baby’s, ouderen en zieken. Elke keer als de vliegtuigdeur opent, stappen weer nieuwe passagiers uit. Onzeker wat de toekomst zal brengen, maar dankbaar voor alle hulp. Naast de vluchtelingen vloog Ambassador Aviation ook rond 1.500 kg aan voedselpakketten naar Afungi zodat hulporganisatie VAMOZ de nog aanwezige mensen voldoende kan blijven verzorgen. Om de tijdens de aanvallen vernietigde communicatielijnen weer in stand te brengen, vloog Ambassador Aviation bovendien ook technici en reparatiemateriaal.

Vele jaren onrust
Naar schatting zijn ondanks alle hulpdiensten nog duizenden op de vlucht, sommigen per boot en anderen dwalend door de omliggende jungle. Dit soort extremistische aanslagen in Mozambique begonnen in 2017. Internationale hulporganisaties schatten dat tot de dag van vandaag meer dan 700.000 mensen in de provincie uit hun huizen zijn verdreven. Bidt u mee voor al deze slachtoffers en de gehele situatie in Mozambique? 

Een steentje veiligheid
Sinds 1999 vliegt MAF samen met haar partner Ambassador Aviation met twee vliegtuigen in Mozambique en is ook nu dankbaar in deze acute noodsituatie te kunnen helpen. De piloten staan klaar voor verdere evacuatievluchten om zo nog meer mensen een stukje veiligheid terug te geven.

Draag jij bij aan de ambulancevluchten van MAF voor meisjes zoals Joanna?