bidden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 april 2021 door Frontiers

Bid jij deze ramadan mee voor moslims?

Waar denk jij aan bij moslims? Welke gevoelens komen bij je op? Angst? Onverschilligheid? Medeleven? 13 april begint de ramadan. Een tijd waarin moslims zoeken naar Gods wil en nabijheid door middel van vasten. Ik wil je uitdagen om tijdens de ramadan elke dag te bidden voor deze zoekende mensen. Dat zij een ontmoeting met Jezus zullen krijgen en worden zoals Hij.

Bekijk de verschillende mogelijkheden om mee te bidden voor moslims.

Moslims komen lang niet altijd goed in het nieuws. Ik ken mensen die zich angstig en bedreigd voelen door de negatieve mediaberichten. Anderen spreken juist lovend over moslims of stellen zelfs dat islam vrede betekent (een misvatting!).

Als ik aan moslims denk, dan denk ik aan vrienden, collega’s en oud-studiegenoten. De een neemt haar geloof heel serieus, terwijl de ander er veel vrijer in staat. Oppervlakkig gezien hebben we behoorlijk wat overeenkomsten. We zoeken beiden naar de wil van God. We bidden en willen ons dagelijks leven toevertrouwen aan God. Veel Bijbelverhalen en profeten kennen moslims ook. En zeker in Nederland hebben we de gedeelde ervaring van geloven in God temidden van een maatschappij waarin zovelen niet eens meer een godsbesef hebben.

Het verschil draait om Jezus
Onder al deze overeenkomsten ligt echter een enorm groot verschil. En dat verschil wordt zichtbaar wanneer we het over Jezus hebben. Moslims spreken lovend over Jezus. Hij is een hoog gewaardeerde profeet in de Koran Maar Jezus als Zoon van God? En dan ook nog gestorven aan een kruis? Dat is heel wat bruggen te ver! Voor moslims staat het vast: je hoort zélf je zonden goed te maken voor God.

Een opdracht, waarvan wij weten dat deze gedoemd is om te mislukken. Enkel in Jezus vinden we waarheid, leven en toegang tot God! Niet lang terug hebben we nog Pasen gevierd. Naar mijn mening het mooiste feest van het jaar. Hoe prachtig is het om te vieren dat de Zoon van God naar de aarde is gekomen om voor onze zonden te sterven - en weer is opgestaan uit de dood! Dat we door Jezus zijn verzoend met God is toch het beste nieuws dat je maar kan horen?

Voor moslims is deze paasboodschap helaas onbegrijpelijk. Zij noemen God barmhartig en vergevend. Maar Gods genade moet je eerst verdienen door je te houden aan vele regels en voorschriften.

30 dagen zoeken naar God
Een van de belangrijkste voorschriften binnen de islam is het houden van de ramadan. Elk jaar vasten moslims een maand lang. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen zij niets eten en drinken. Wie ik ook spreek, voor iedere moslim is de ramadan een speciale periode. Zoals wij net de 40 dagen tijd heb afgerond, zo is de ramadan een tijd waarin moslims zich bezinnen op hun geloof in God door middel van vasten, gebed en het verrichten van goede daden. Het is ook een periode waarin veel moslims zoeken naar de nabijheid van God en opnieuw nadenken over wat belangrijk is in het leven.

Het doet me verdriet om te weten dat zoveel mensen die God zoeken, verstrikt zijn in een religie waarin alles draait om punten verdienen in de hoop op Gods vergeving. Een onmogelijke opgave, des te meer omdat je nooit weet wanneer je er voldoende hebt behaald!

Bid je mee?
13 april begint de ramadan weer. Juist deze periode wil ik extra bidden voor moslims. Mijn hoop is dat zoekende moslims Jezus leren kennen als hun Redder en Heer. Ik nodig je uit om deze 30 dagen mee te bidden. Zet gevoelens van angst of onverschilligheid opzij, verdiep je in hun verhalen en leer met Gods ogen kijken naar deze mensen.

Frontiers biedt een 30 Dagen Gebedsgids aan met concrete gebedspunten voor diverse moslimvolken. Dagelijks lees je een verhaal over een volk uit de moslimwereld en ontdek je meer over Gods hart voor hen. Bid je graag samen met anderen? Tijdens de ramadan houden we elke maandagavond een online gebedsbijeenkomst. Je bent van harte uitgenodigd

Reacties

W
Ramadan. Is dat een feest waarin moslims God zoeken? En dat schrijf je ook met een hoofdletter? ramadan een feest van God? Wat is er toch een verwarring op CIP! Moslims zoeken allah, de valse maangod met ramadan. Is het niet beter tijdens Pasen, waarin we Jezus opstanding vieren te bidden voor moslims en tijdens Pinksteren voor de vervulling van de Heilige Geest voor moslims? Dát zijn feesten van God/Jezus. Overigens zijn dat de enige feesten van YHWH die nog bekend zijn in de christelijke wereld. De overige feesten hebben we weggedaan....
G,d vergeeft niet, dat Hem genoten terzijde gesteld worden, maar vergeeft wat daarbuiten valt aan wie Hij wil. maar wie aan G,d genoten terzijde stelt, die heeft ontzaglijke zonde bedacht. (süra 4.48) Deze blokkade is ontstaan door het feit dat het Zoonschap een familiaire relatie oproept en een goddelijk huwelijk zou hebben moeten plaatsvinden. Daarvan uitgaande is de gedachte niet zo verwerpelijk. In de vriendschappelijke gesprekken is het noodzaak te wijzen op een oude christelijke dwaling. Ook in ons gebed! (G,d) is in Arabisch (Allah)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen