carlos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 april 2021 door Redactie

'Paus gekwetst door document over verbod zegenen homostellen'

Enkele weken geleden bracht het Vaticaan een document naar buiten waarin werd herhaald dat het zegenen van homostellen verboden is. Juan Carlos Cruz, een vriend van paus Franciscus, zegt dat deze gekwetst is door deze actie en het op welke manier dan ook gaat herstellen.

De Chileens krant La Tercera citeert Cruz, die zelf homoseksueel is. Hij vertelt dat hij met de paus over het document gesproken heeft. Hoewel hij daarbij direct aangeeft geen details van dit gesprek te willen prijsgeven, stelt hij wel dat de paus niet blij is met het document en er op een of andere manier is aan wil gaan doen. Eerder ontstond er al twijfel over het standpunt van de paus inzake dit document. Er werd namelijk gecommuniceerd dat Franciscus instemde met publicatie. Normaal gesproken keurt de paus dergelijke documenten goed en geeft hij persoonlijk de opdracht om ze te publiceren.

Juan Carlos Cruz is een misbruikslachtoffer en zorgde er enkele jaren geleden voor dat meerdere gevallen van misbruik in de katholieke kerk in Chili naar buiten kwamen. Nadat de verhouding met de paus in eerste instantie niet zo best was, raakten de twee daarna alsnog met elkaar bevriend. Cruz werd eind maart door de paus benoemd in de Vaticaanse anti-misbruikcommissie.

Reacties

K
Het document wat naar buiten werd gebracht was het formele antwoord op de vraag die was gesteld aan de Congregatie van de Geloofsleer. Dit instituut heeft tot taak de leer van de Roomse kerk te bewaren en zuiver te houden.

De paus zoekt wegen om mensen die vanwege deze leer per definitie buiten de sacramenten vallen (binnen de RK zijn de sacramenten concrete giften van Gods genade), toch zoveel als mogelijk bij de kerk te betrekken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen