De Naam van de Heere...
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 april 2021 door Wilma Veen

De Naam van de Heere...

De Naam van de Heere...
Pasen is voorbij en we leven toe naar Pinksteren. Ieder jaar staat Stichting Opwekking daar uitgebreid bij stil door een grote Pinksterconferentie te organiseren. Dit jaar willen we vanuit Ik Wonder Jou samen met hen toewerken naar Pinksteren. Iedere vrijdag geef ik de ruimte aan een van de mensen die op de conferentie spreken om een tekst met jou te delen. Ook zullen zij af en toe bij mij in de livestream zitten! Vandaag is het woord aan Eline Bakker!

Mijn naam is Eline, en vandaag wil ik met je kijken naar Spreuken 18:10: “De naam van de HEERE is een sterke toren, een rechtvaardige snelt daarheen en wordt in een veilige vesting gezet.” (HSV

Ik wil in het speciaal stilstaan bij die naam waar we naartoe mogen rennen. Om welke naam gaat het hier? Het gaat over de naam van de HEERE. 

JAHWEH

In de grondtekst staat overal waar je HEERE met hoofdletters ziet staan het woord JAHWEH, de grote naam van de Heilige van Israël, de God van Abraham, Izaäk, Jacob. Onze God! Dit is ook de naam waarmee Hij zichzelf als het ware voorstelt aan Mozes. (zie Exodus 34:5-7

IK BEN DIE IK BEN

JAHWEH betekent ‘IK BEN DIE IK BEN’. Hij is wie Hij is en zal eeuwig zo blijven. Hij was en is en zal er altijd zijn! Het begin en het eind, Hij verandert nooit. Wat een zekerheid mogen wij hierin vinden! Wat een prachtige, alleszeggende naam mogen wij aanbidden! God gaat in Exodus 34 verder met de introductie van wie Hij is en beschrijft Zijn eigen hart en karakter door zichzelf liefdevol, genadig, geduldig, trouw en waarachtig te noemen. Wat heerlijk te weten dat onze God zó is! 

JEZUS IS JAHWEH

En dan komen we nu bij de kern van wat we als christenen geloven: Jezus is JAHWEH. Jezus is die naam boven alle namen! We lezen in Filippenzen 2:9-10 dat er één naam is die de hoogste plaats gekregen heeft, één naam waarvoor elke knie zich buigen zal en één naam die elke tong zal belijden als Heer: de Naam van Jezus Christus! 

Op verschillende plekken in de evangeliën legt Jezus onmiskenbaar uit dat Hij daadwerkelijk God is. Het lijkt wel of alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen wanneer we lezen over wie Jezus is, wat Hij deed en wat Hij onderwees. Opeens kunnen we het zien: de hele Bijbel, van Genesis tot en met Openbaring, wijst naar die ene hoogste naam: de naam van Jezus!  

Livestream aankondiging:

Vandaag zit Eline bij mij in de livestream. Kijk je mee naar deze speciale aflevering?

Kijk hier eens naar…

Eline Bakker is ook een fantastische zangeres. Ontdek dit prachtige lied van haar, genaamd: Abba

U bent een Vader die zingt en juicht over ons

U neemt ons bij de hand en danst met ons

Niets in ons bestaan zal U ooit ontgaan

Want Uw liefde laat ons nooit meer los

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen