Ds. P. Molenaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 april 2021 door Jeffrey Schipper

Hagar wierp Ismaël onder de struiken: asociaal?

"'Hagar wierp het kind onder de struiken...' Aangezien Abraham 86 jaar oud was toen Ismaël werd geboren (Gen. 16:16) en bij de geboorte van Izak 100 jaar was (Gen. 21:5) en Hagar pas weggestuurd werd toen Izak van de borst af was, moet Ismaël minimaal 16 jaar oud zijn geweest. Zo’n jongen werp je toch niet meer onder de struiken?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Inderdaad was Ismaël ongeveer 16 jaar toen hij door zijn moeder onder de struiken geworpen werd", antwoordt ds. P. Molenaar. "Zelf vind ik dat niet zo’n rare uitdrukking. De NBG verklaart het zo dat hier een jeugdige leeftijd verondersteld wordt. Maar je kunt wel begrijpen dat Hagar, als je kind bijna van dorst sterft, hem bijna als een dode onder een van de struiken gelegd heeft, al was hij al 16 jaar oud. Misschien is het zo neergeschreven omdat Hagar wel zeer verdrietig was en op afstand ging zitten omdat ze moeilijk kon aanzien dat haar zoon van dorst zou sterven. Dit werpen is mijn inziens meer een uitdrukking van wanhoop omdat Hagar ook niet weet hoe het verder moet.

Bovendien kan in het Hebreeuws 'werpen' ook gebruikt worden in de zin van 'leggen', zo las ik bij de verklaring van dit Hebreeuwse woord. Daarom moeten we maar niet te veel achter dit woord zoeken. Onze vertalers hebben toch werpen gebruikt, waarschijnlijk omdat de wanhoop voor Hagar groot geweest zal zijn. Hij was al een grote jongen, maar hij was door dorst bijna als een dode geworden en nu ook als een klein kind dat in alles geholpen moest worden. Hij leek te zullen sterven, wat voor Hagar een reden was tot grote droefheid. Er zullen vele gevoelens bij moeder Hagar daarom boven gekomen zijn en haar op dat ogenblik tot wanhoop gedreven hebben.

Je moet vooral oog hebben voor de het grote verdriet en de wanhoop van Hagar, terwijl Ismaël verhoring ontvangt zelfs bij het naderen van de dood. Want ze mag even later een waterput ontdekken, zodat Ismaël water ontvangt, wat voor hem letterlijk van levensbelang was", maakt de hervormde emerituspredikant uit Lunteren duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

W
Kleine rectificatie: Hoe oud werd Abraham? Toch meer dan 800 jaar? In die tijd werden mensen veel ouder. Dus Ismaël was eigenlijk als 16 jarige ongeveer anderhalf jaar oud. Omdat mensen toendertijd 10 keer zo oud werden.
Beste Wouter Noordhof, Abraham werd 175 jaar. Het vrezen van de HEER is een begin van wijsheid. Aangezien er nogal wat doms in jouw reactie staat, met de bewering dat Abraham 800 jaar is geworden, is het misschien een idee om je geloof dan wel ongeloof voor jezelf even tegen het licht te houden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen