Ds. C. P. de Boer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 april 2021 door Jeffrey Schipper

Ds. C. P. de Boer: "Sta als kerkganger op zondag journalisten te woord" - CIP Podcast

"Van een journalist kun je niet verwachten rekening te houden met de zondagsrust van christenen. Dat stadium zijn we allang gepasseerd", zegt ds. C. P. de Boer in de CIP Podcast.

De afgelopen weken kwam de kloof tussen Biblebelt-kerken en randstadjournalisten ter sprake vanwege een aantal geweldsincidenten rondom kerkdiensten. Dit roept de vraag op of journalisten te weinig rekening houden met kerkgangers. Ds. De Boer: "We leven in een totaal geseculariseerd land waarin geen affiniteit is met heiliging, eerbied en zondagsheiliging. Vanuit die kant moeten we denken en dan moeten we accepteren dat we op zondag journalisten te woord staan, ook als kerkgangers."

"Het hoort bij christen-zijn dat je bevraagd wordt; dat is inherent aan het geloofsleven", maakt de christelijke gereformeerde predikant uit Sliedrecht duidelijk. "Wij staan anders in het leven dan de mensen om ons heen en dat roept vragen op. In de gereformeerde gezindte hebben we nog steeds het idee dat we een wereld binnen de wereld vormen. Dat idee is in de achterliggende weken weggeblazen. Misschien komen we nu wat meer in de 'gewone' wereld terecht en moeten we laten zien wie we echt zijn."

Beluister het fragment vanaf minuut 21:30

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ds De Boer,

Ik als gemiddelde kerkganger zit er echt niet op te wachten om op de hoogtijdag , tevens rustdag in de week, dat wij met de gehele familie naar de kerk gaan lastig gevallen te worden om scherpe vragen te beantwoorden van wie dan ook.

Zeker niet van personen met onduidelijke, hetzij ronduit vijandige houdingen tijdens een opgeklopt conflict situatie rond seculier ongewenst kerkbezoek en potentieel aantasting van onze grondrechtelijk godsdienstvrijheid!

Dominee,

U en de kerkenraad kunt dit voorkomen!

Vervolg

J
Vervolg

Dominee,

De kerkenraad stuurt vooraf een memo naar de leden met een korte verklaring, plus emailadres, telefoonnr persvoorlichter. Bedank derden hartelijk dat men op deze vrije dag tijdig aanwezig is om de dienst van …… uur mee te maken. Afspraken, voorwaarden en toestemming mbt het maken van opnamen tijdens de dienst uitsluitend verkrijgbaar bij dienstdoende koster.

Leden nemen het uitgeprinte memo mee en overhandigen dat aan belangstellende derden en vervolgen zonder verder commentaar rustig hun weg richting de kerk.