hooggerechtshof Amerika
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 april 2021 door Redactie

Coronamaatregelen gebedsbijeenkomsten opgeheven door Amerikaans Hooggerechtshof

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft besloten de coronamaatregelen voor religieuze bijeenkomsten bij mensen thuis op te heffen in de staat Californië, meldt de New York Times. De staat aan de westkust kent in vergelijking met andere delen van de Verenigde Staten strenge maatregelen. Vijf van de negen rechters waren het erover eens dat het houden van gebedsbijeenkomsten, bijbelstudiegroepen en dergelijke niet verboden kan worden.

De meerderheid van het hof gaf aan dat de coronamaatregelen in strijd waren met de grondwet van Amerika. "Californië is milder in het opstellen van maatregelen voor vergelijkbare seculiere activiteiten zoals de heropening van kappers, winkels, bioscopen en restaurants", aldus de rechters die voor het afschaffen van de restricties stemden.

Volgens tegenstanders Elena Kagan, Stephen G. Breyer, Sonia Sotomayor en John G. Roberts Jr. vergelijken de Republikeinse rechters de kleinschalige gebedsbijeenkomsten met de verkeerde activiteiten. "Het Eerste Amendement van de Grondwet eist dat religieuze en niet-religieuze activiteiten hetzelfde worden behandeld", aldus rechter Kagan in haar reactie. 

In 2020 werd er ook gestemd over de coronamaatregelen in Californië en Nevada. Het Hooggerechtshof stemde toen met een kleine meerderheid, 5-4, voor de coronamaatregelen voor kerken in de Democratische staten. Met de toelating van Republikeinse rechter Amy Coney Barrett hebben zes van de negen rechters een conservatieve achtergrond. Het Hooggerechtshof besloot kort na haar toelating in november dat de staat New York gebedshuizen niet langer beperkingen mocht opleggen. "Zelfs in een pandemie kan de grondwet niet worden genegeerd", aldus het gerechtshof.


Corona
- Speciale diensten voor gevaccineerden: goed idee? 3 PKN-dominees geven antwoord
- Kees van der Staaij: "Denk goed na over het wel of niet nemen van een vaccin"
- Ons lijden bestaat uit het niet kunnen bezoeken van een terras, restaurant of pretpark
- Wordt het tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid in coronatijd? Anne Borkent antwoordt
- Segers tijdens coronadebat: "Ik kan terecht bij dertig casino's, maar niet bij mijn eigen kerk"
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen