Beth Moore
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 april 2021 door Patrick Goede

Beth Moore verontschuldigt zich voor verkondigen van theologie die vrouwen inperkt

Spreker Beth Moore verontschuldigt zich voor het supporten van een theologie waarin de man als hoofd wordt gezien en de vrouw onderdanig moet zijn. Op Twitter richt Moore zich op dit zogenaamde complementarianism, een theologisch kader waarin man en vrouw verschillende rollen binnen de kerk worden toebedeeld. "Ik smeek jullie om vergeving daar waar ik medeplichtig was", zegt Moore.

Beth vervolgt: "Ik vraag om vergeving daar waar ik mij onderwierp, het supportte en het onderwees. Ik vertrouwde erop dat de motieven goddelijk waren. Ik ben niet mijn verstand verloren en ook mijn doctrine niet. Enkel mijn naïviteit."

Tegenover de theologie van het complementarianism, wat je zou kunnen vertalen als 'de theologie van het elkaar aanvullen', staat het egalitarianisme, wat gezien kan worden als een theologie van gelijkheid. Nu Moore haar excuses heeft aangeboden wil ze niet direct in een andere hokje worden gestopt: "Dat is niet het punt wat ik wil maken. Mijn punt is dat het complementarianism het hoogste level van belang heeft gekregen als doctrine."

Toch is dit een grote stap voor Moore volgens Religion News, omdat zij zichzelf in het verleden een "zachte complementarian" noemde. Er kwam dan ook direct een geluid van afkeuring vanuit de Southern Baptist Church. Pastor Tom Buck haalde een uitspraak van Paulus aan waarin hij zegt: 'Een vrouw hoort onderwezen te worden in stilte en volledige toewijding. Ik sta het niet toe dat een vrouw een man onderwijst of enige autoriteit over hem uitoefent; ze moet stil zijn."

De vrouwelijke historicus Beth Allison Barr is echter laaiend enthousiast en vergelijkt haar uitspraken met die van Jozua die om de muren van Jericho heen marcheerde. "Ze schreeuwde het zojuist uit. Dit zal het begin van het einde zijn voor complementarianism", aldus Barr.

Reacties

G
"er zullen vele valse christenen komen" enz. Opnieuw een mooi voorbeeld van een politiek correcte uitleg van een bijbels gegeven.
N
Als je populair wil blijven als 'profeet ' ,moet je je boodschap aanpassen aan wat de meute wil horen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen