Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2021 door Jeffrey Schipper

Terugkijken: Gert-Jan Segers legt uit waarom hij niet wil regeren met Rutte

Het belangrijkste argument van Gert-Jan Segers om niet meer onder demissionair premier Mark Rutte in een kabinet te gaan zitten is de politieke cultuur. "Het is een veel groter verhaal dan alleen maar een incidentele kwestie", benadrukte de ChristenUnie-leider dinsdagavond in de talkshow Op1.

Op de vraag of Segers onderdeel was van de cultuur die hij nu stevig bekritiseert, antwoordt de fractievoorzitter: "Voor een deel is dat waar. We kunnen die cultuur niet ophangen aan Mark Rutte. Dat is onzin! Rutte heeft veel goed gedaan, ik heb op allerlei manieren prettig met hem samengewerkt en zal altijd respectvol over hem blijven spreken. En ik ben niet vrij van de cultuur die onder hem is ontstaan, aangezien we met hem in een coalitie hebben samengewerkt."

De politicus licht toe waarom hij desondanks onderstreept niet door te willen regeren met Rutte. "Ik wil een dunner Regeerakkoord en opnieuw nadenken over het maken van afspraken in coalitieverband en meer aan de Tweede Kamer overlaten. Dat een kritisch Kamerlid nu naar de zijkant is gemanoeuvreerd, raakt ons, is een groter verhaal dan een personele kwestie en geen incident."

Prominente VVD-vrienden van Rutte zijn boos en schilderen CU-voorman Gert-Jan Segers nu af als een verrader. Verschillende VVD-prominenten vergeleken hem zelfs met Judas de verrader. De enige partijen die tot nu toe niet expliciet of impliciet (door het steunen van de motie van wantrouwen) hebben uitgesloten met Rutte in zee te gaan, zijn CDA en D66.

Bekijk onderstaand fragment en klik hier om het volledige gesprek met Segers terug te kijken:

Reacties

J
Ik heb alle respect voor Gert-Jan Segers en zijn standpunten die hij naar voren bracht. Maar wat ik niet begrijp: stel dat de CU de motie van wantrouwen had ondersteund, dan moest Rutte dus direct vertrekken, en dan zou er, volgens Segers, chaos zijn ontstaan ook omdat we in een pandemie zitten. Heeft de VVD dan geen andere leiders klaarstaan die evt. het stokje konden overnemen? Wat als Rutte wat overkomt? Is er dan geen draaiboek vanuit de VVD? Geen noodplan? Het is dan echt teveel: De Partij (c.q. de staat), dat is Rutte.
J
dhr Segers zegt: We kunnen die cultuur niet ophangen aan Mark Rutte. Dat is onzin! Rutte heeft veel goed gedaan, ik heb op allerlei manieren prettig met hem samengewerkt en zal altijd respectvol over hem blijven spreken.

Als onderdeel van die cultuur voelde Segers kennelijk de drang om zichzelf vrij te pleiten door een statement te maken. Een oordeel over Mark Rutte. Terzijde schuiven. Dit past niet bij wat de bijbel ons leert hoe met mensen om te gaan. Hier gaat geen getuigenis van uit.
T
Geachte heer Segers,

Ik vind het een goed besluit van u om Niet in een kabinet Rutte 4 te gaan zitten! De ChristenUnie wint hierdoor sterk aan moreel gezag! Heer Segers zwicht als het u belieft Niet voor oproepen hoe oprecht gemeend om toch mee te doen. Ik hoop dat u een kans om toch mee te doen afwijst. Dat zal mijnsinziens een goed getuigenis zijn!
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen