judas shekel tyre munt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2021 door Redactie

Zeldzame oude 'Judas-shekel' ontdekt in Jeruzalem: "Bewijs voor historische bronnen"

In de Oude Stad van Jeruzalem is een zeldzame munt gevonden uit de tijd van Jezus. Volgens archeologen is de 'Tyre munt' ofwel 'Judas-shekel' mogelijk gebruikt als betaalmiddel door pelgrims die belasting moesten betalen in de tempel, meldt de Christian Post. Het is een bijzondere vondst, omdat de shekel slechts een paar keer is gevonden in de afgelopen decennia.

Het is geen verrassing dat de munt uit Tyre in het oude Jeruzalem wordt gevonden. In de evangeliën lezen we dat Jezus sprak met geldwisselaars, wat wijst op de omloop van verschillende munten in zijn tijd. De munt heeft haar bijnaam Judas-Shekel te danken aan de zilveren munten die Judas kreeg als beloning voor het uitleveren van Jezus. "We hebben bewijs in handen voor onze historische bronnen", aldus beheerder van het Museum van de Toren van David Eilat Lieber.

Volgens de geschiedkundige vormt de vondst een brug tussen het verleden en het heden. "We willen Jeruzalem op de kaart zetten, door het verhaal van Joden en christenen wereldwijd." De zeldzame munt zal in een nieuwe vaste tentoonstelling in het Museum van de toren van David, die volgend jaar haar deuren voor publiek heropent.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen