kelder donker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2021 door Redactie

Chinese christen getuigt van marteling in 'hersenspoelkamp': "Ik wilde liever dood"

Christenen in China hebben het zwaar te verduren in concentratiekampen waar zij worden 'gehersenspoeld' en gedwongen hun geloof te verloochenen. De kampen zouden zich continu verplaatsen om zo niet ontdekt te worden, meldt de Christian Post. Li Yuese getuigt van zijn tijd in het 'hersenspoelkamp' nadat hij werd gearresteerd voor het leiden van een kerk in zijn huis. "Het kamp kon zich verplaatsen en overal staan", aldus Yuese.

In totaal bracht de Chinese christen ongeveer tien maanden door in het kamp. De voorganger vertelt dat hij maanden opgesloten zat in een kamer zonder ramen of ventilatie en geen een keer het daglicht zag. "Ze bedreigen, intimideren en beledigen je. Het waren mensen van de Eenheidspartij (communistische partij van China, red.), meestal in eenvoudige kleding. De politie sloot haar ogen voor wat er speelde", aldus Yuese. "Je moet instemmen met wat zij over je zeggen, als je dit niet doet is dit een teken van slecht gedrag, je blijft dan in gevangenschap en wordt geslagen."

Yuese legt uit hoe de hersenspoeling in zijn gang ging. "We werden opgesloten in een kelder. Ik weet niet wat de langste tijd is dat iemand daar vast heeft gezeten, maar ik bracht er zeker acht of negen maanden door. Je ziet nooit de zon en verliest elk tijdsbesef. Na een week wilde ik liever dood dan in die situatie verder leven. Ik liep tegen de muren in om mezelf pijn te doen."

Uiteindelijk kwam de voorganger op vrije voeten. Door getuigenissen van hem en andere voormalig gevangengenomen christenen krijgen we meer inzicht in de situatie en angsten van christenen in China. Het communistische land staat op plek 17 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.


Christenvervolging
- Opnieuw 35 christenen opgepakt in Eritrea
- India: 8 christenen gewond na gewelddadige inval in huiskerk
- Dochters voorganger verkracht door moslims nadat vrouw van imam christen werd
- Rechtszaak Pakistaans christelijk echtpaar wéér afgezegd: "Onmenselijk"
- Christelijk echtpaar weigert Jezus te verloochenen ondanks woedende Indiase dorpsgenoten
Meer over Christenvervolging »

Reacties

H
Verschrikkelijk als je dat moet doorstaan.

Ook wel een reality-check als je kijkt waar wij ons vaak zo kwaad over maken.
T
Helaas heeft de grootste christelijke hulporganisatie "kerk in actie" nauwelijks oog voor de vervolgde christenen in de wereld.
J
In gebed kunnen we om Chinese christenen heen staan.

Kaarten sturen is ook mogelijk.

Zie de website van SDOK.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen