Bidstoel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 april 2021 door Patrick Goede

Biddende pastor en eerste slachtoffer 9/11 krijgt plaatsje in museum

De bidstoel van het eerste geïdentificeerde slachtoffer van de aanslagen op de Twin Towers, een brandweerpastor genaamd Mychal Judge, is aan de collectie van het museum ter nagedachtenis aan de terreurdaad toegevoegd. Dat meldt de NOS. 11 september 2021 is het precies twintig jaar geleden dat de aanslagen in Amerika plaatsvonden. 

Pastor Judge begon gelijk met bidden voor de slachtoffers toen het eerste vliegtuig zich in de noordelijke toren boorde. Hij snelde zich naar de noordelijke toren en begon daar vervolgens in de lobby te bidden. Toen de zuidelijke toren instortte werd pastor Judge dodelijk getroffen door het neerkomende puin. Zijn lichaam werd in allerijl naar buiten gedragen. Dit zorgde voor een schokkende foto die de wereld overging. Zo werd pastor Mychal Judge 'Victim 0001' van de aanslagen op 11 september. Afgelopen zondag werd zijn bidstoel afgeleverd bij het depot van het National September 11 Memorial & Museum.

Versleten
Van 1992 tot zijn dood was Mychal Judge een geliefd brandweerpastor. Hij wordt in Amerika beschouwd als een heilige en nog ieder jaar herdacht. in 2011 kregen zijn brandweerjas en helm een ereplek in een nder museum, FDNY Museum in New York. De bidstoel stond al die tijd in een klooster in Maryland. Zuster Teresa vroeg het museum of er behoefte was aan de bidstoel. "Het is belangrijk dat het op een plek komt te staan waar het gewaardeerd zal worden", zei de zuster tegen persbureau AP.

Hoofdcurator van het museum, Amy Weinstein, vindt de stoel erg sprekend: "Het is visueel  heel krachtig, maar ook heel stil en bescheiden." Het leer van de gebedsstoel waar de pastor altijd op knielde is namelijk versleten. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen