Zihni Özdil
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2021 door Jeffrey Schipper

Terugluisteren: Jezus is een inspiratiebron voor linkse atheïst Zihni Özdil

"Ik beschouw mezelf nog steeds als een progressief, socialistisch iemand maar ik heb bezieling nodig, en wat is nou een mooiere bezieling dan iemand die zichzelf heeft opgeofferd voor de mensheid?", aldus Zihni Özdil. De atheïst en voormalig Kamerlid van GroenLinks vertelde in het radioprogramma Dit is de Zondag over zijn fascinatie voor Jezus.

Özdil maakt duidelijk dat hij in één van de armste wijken van Rotterdam opgroeide. "Zonder in de slachtofferrol te schieten: het was niet gemakkelijk om als één van de weinige allochtone gezinnen in een overwegend witte wijk op te groeien. Ik werd dagelijks gepest en uitgescholden vanwege mijn afkomst. Behalve door één gezin. Het enige gereformeerde gezin. Bij hen waren we altijd welkom."

Na zijn rumoerige vertrek uit de Tweede Kamer, kwam bij Özdil een bijzonder proces op gang. "Ik ging bij mezelf te rade. Ik stortte mij op carrière maken en maatschappelijke betrokkenheid. Daar ben ik heel trots op. Maar ik heb onvoldoende oog gehad voor mijn geestelijke armoede. Ik zie mezelf nog steeds als een socialistisch, links iemand die niets heeft met georganiseerde religie. Maar ik besefte nooit dat zelfs ik als linkse atheïst bezieling nodig heeft. Wat is nou een mooiere bezieling dan iemand die zichzelf heeft opgeofferd voor de mensheid? Jezus kon zelfs Zijn martelaars vergeven. Dat is ultieme menselijkheid."

"De boodschap van Jezus is gebaseerd op ultieme menselijkheid. Hij komt op voor de verdrukten en zwakkeren. Ik merk bij mezelf dat ik die boodschap enorm heb gemist. Juist in deze onzekere, neoliberale tijden hebben mensen deze boodschap nodig." Özdil sluit niet uit dat hij binnenkort een kerk gaat bezoeken. "Die deur houd ik open."

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren.

Reacties

A
Laten wij als christenen, biddend om hem heen staan.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen