Tim Keller
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2021 door Patrick Goede

Ernstig zieke Tim Keller: "Aardse dingen worden minder belangrijk"

Pastor en schrijver Tim Keller lijdt sinds vorig jaar aan kanker en dat heeft zijn geloof verdiept. Hij vertelt daar uitgebreid over bij de Christian Post. "Wanneer je plotseling beseft dat je snel kunt komen te overlijden, realiseer je jezelf ineens dat je in een soort van ontkenning van de dood leeft." 

"Als het je plotseling overvalt moet je jezelf afvragen of je er het geloof voor hebt. Geloof ik werkelijk dat Jezus Christus is opgestaan? En dat als ik doodga, ik die opstanding ook mag meemaken?", vervolgt Keller. De vorm van alvleesklierkanker die Keller trof, laat mensen meestal binnen een jaar sterven. Maar gelukkig sloeg de behandeling met chemotherapie goed aan bij de voorganger.

"Mijn vrouw Kathy en ik zijn behoorlijk dankbaar. Het lijkt erop dat ik meer tijd over heb dan aanvankelijk werd gedacht toen de diagnose gesteld werd", zegt Keller. Het is nu een kwestie van "jaren en niet meer van maanden", volgens de schrijver.

Gedurende zijn ziekteproces bleef de schrijver bezig met schrijven. Hij ondervond ook een verdieping in zijn geloof. "Het duurde een aantal maanden om mijn abstracte geloof in mijn hart te sluiten en het daar te laten groeien in ervaring en in mijn hele wezen, uiteindelijk werkte dat. De dingen op deze aarde worden minder belangrijk. Je hebt echt een spirituele ervaring van Gods realiteit nodig om de dingen van deze aarde te laten vervagen in het licht van Gods glorie en genade", aldus Keller. 

Reacties

K
"Je hebt echt een spirituele ervaring van Gods realiteit nodig om de dingen van deze aarde te laten vervagen in het licht van Gods glorie en genade", aldus Keller. "

Wat mij blijft verbazen is dat toch best veel theologen en andere mensen die dagelijks bezig zijn, dit kunnen doen zonder die spirituele ervaring. Ik besef dat ze geleidt worden door de Heilige Geest. Maar tegelijkertijd blijft God wel nabij, maar niet zichtbaar. Ik wens iedereen die spirituele ervaring toe, ook al bevind je je op dat moment op de bodem van je bestaan.
D
Soms word ik wat kriegel van het woordje spiritueel, dat is zo'n woord waar je alle kanten mee op kunt.Over welke 'spiritus' hebben wij het eigenlijk?Geen overbodige vraag te midden van al die spirituele probeersels van Jan Rap en z'n maat.Tim Keller is geen zweverige man,maar misschien kunnen we ons beter houden aan het bijbels taalgebruik.Waarom spreken we niet direct over de H.Geest? Laten wij zuinig zijn op het woordje 'Openbaring' in connectie met de H.Geest. Openbaring is een uniek woord, daar moet je niet mee gaan morsen.
D
In Protestantse kringen gebruikten wij het woord geestelijk in plaats van spiritueel.Dat verwees naar de H.Geest, de joden noemen Hem de Ruach, de Geest die zweefde boven het water, of wind zoals Christus het gebruikte in het gesprek met de Joodse Rabbi Nicodemus.Christus gebruikte dit woord in relatie met het woord wedergeboorte, letterlijk geboren worden van bovenaf. Dat is iets unieks, het valt je toe. Laten wij daarom enige terughoudendheid betrachten m.b.t het woord spiritueel,voordat je het weet vervreem je van de Geest van Christus.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen