Tempelberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2021 door Jeffrey Schipper

Jordanië waarschuwt Israël: te veel Joden bezoeken de Tempelberg

Jordanië heeft een officiële klacht ingediend bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanleiding is het grote aantal Joodse bezoekers op de Tempelberg tijdens Pascha. Met 2641 Joodse bezoekers tijdens Pascha is een nieuw record gevestigd, zo meldt The Jerusalem Post.

Op de berg waar de tempel stond staan nu de voor moslims heilige rotskoepel en de Al-Aqsa moskee. Toen Israël in 1967 de Tempelberg op Jordanië veroverde, lieten de Israëlische Autoriteiten de beheer over de berg over aan de Jordaanse Waqf. Onder het beheer van de Waqf is het verboden voor niet-moslims om op de berg te bidden. Volgens Jordanië is 'het internationale recht' geschonden, verwijzend naar het relatief grote aantal Joodse bezoekers.

Deze status-quo werd onderdeel van het vredesverdrag tussen Israël en Jordanië uit 1994. De Temple Mount Heritage Foundation, die Joodse Israëli's vertegenwoordigt en antisemitisme op de Tempelberg bestrijdt, wil al langere tijd dat die status quo wordt aangepast zodat ook Joden op de heilige plaats kunnen bidden. "Als de Israëlische regering hier niets aan veranderd, zal het volk voor die verandering zorgen", maakt Tom Nissani, directeur van de Temple Mount Heritage Foundation, duidelijk.

Lees ook: "Strijd tussen God en satan eindigt op de Tempelberg" en Turkije richt pijlen op de Tempelberg: waarom?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen