Regenboogvlag kerk lhbti
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2021 door Redactie

Katholieke kerken protesteren met regenboogvlag tegen verbod homohuwelijk

Nadat het Vaticaan besloot het inzegenen homohuwelijken te verbieden binnen de kerk lieten veel katholieke kerken als protest de regenboogvlag vieren. Zo ook de kerk in het Oostenrijkse Hard. "We zijn het niet eens met dit gedateerde standpunt", aldus priester Erich Baldauf in gesprek met Yahoo News.

De vlag werd echter binnen een paar dagen in brand gestoken. Baldauf en honderden anderen katholieke geestelijken laten met de regenboogvlag zien dat ze het niet eens zijn met de kerkelijke beslissing en achter de LHBTI-gemeenschap staan. Ruim 2600 priesters en 277 theologen ondertekenden bovendien een petitie tegen het intrekken van het inzegenen van het homohuwelijk. 

De Gemeenschap voor de Congregatie voor de Geloofsleer (CG) is het onderdeel van het Vaticaan die gaat over het maken van een praktisch beleid voor katholieke kerken op het gebied van de geloofsleer. Ze geven aan dat een homohuwelijk niet ingezegend kan worden ondanks haar 'positieve elementen'. "God zal nooit Zijn zegen voor al zijn pelgrimskinderen in deze wereld intrekken. Maar Hij zegent zonde niet en zal dit ook nooit doen", aldus de CG in een geschreven reactie. De beslissing van het Vaticaan roept veel reacties op van zowel voor als tegenstanders. 

Kort nadat de vlag in Hard uit de toren van de kerk werd gehangen, was er een poging de vlag te vernielen. Afgelopen donderdag kwam Baldauf erachter dat de vlag in brand was gestoken. "We zijn geschokt… Dit doet ons pijn", aldus de priester. De kerk liet resten van de verbrande vlag een aantal dagen hangen. "Het heeft het effect van een kruis", geeft Baldauf als verklaring. Uiteindelijk besloot de katholieke kerk voor het paasweekend de vlag te vervangen. Nog voor Goede Vrijdag hing er een nieuwe regenboogvlag uit bij de kerk als uitnodiging naar iedereen in Hard om de paasdiensten bij te wonen.

Niet alleen liberale priesters als Baldauf komen tegen de beslissing van het Vaticaan in opstand. Niemand minder dan de aardsbisschop van Wenen spreekt zich ontevreden uit over het intrekken van de zegen. "Het wordt gepresenteerd als een kleine 'nee' tegen het inzegenen van homohuwelijken, maar het is iets wat mensen diep in hun hart raakt", aldus kardinaal Christoph Schoenborn.

Reacties

Ik begrijp dat mensen, mede door bepaalde misverstanden, denken te moeten protesteren. Maar het is zorgwekkend als gelovigen bijbelse waarheden als een gedateerd standpunt beschouwen. Dan zaag je de poten weg onder de stoel waarop je zit. God kan alleen zegenen wat in overeenstemming is met Zijn goede en heilige wil. Dat klinkt ‘hard’, maar Zijn wil is juist uit liefde voor ons gegeven.
J
Dit is bepaald - géén - misverstand! Die onophoudelijke stroom pro-homopraxie artikelen hier op dit forum stuit mij al jaren tegen de borst.

Homopraxie was, is en blijft ten eeuwige dagen anti-Bijbels!

Dat is ´ZIJN WAARHEID´! Daar zullen we het tot aan de opname mee moeten doen!

Dus: Ik ben het in dit geval voor 1000 % met de RK eens dat het inzegenen van `homopraxie´ NIET toegestaan kan worden.

@ Kees van der Vliet,

Weer blijkt grote verwarring bij jou. Mensen moeten we zegenen, het beste toewensen, toebidden. Maar als je een homoseksuele RELATIE zou zegenen, dan zegen je impliciet ook de verkeerde en verboden daden die erbij betrokken zijn, en daarmee zegen je de betrokkenen helemaal niet. Er is dan zelfs sprake van het tegendeel .

Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen