Mark Rutte overleeft in lijdensweek 'Via Dolorosa' mede dankzij ChristenUnie

Dagelijks leven2 april 2021 Redactie
Mark Rutte

Na een haast uitputtend debat heeft demissionair minister-president Mark Rutte een motie van wantrouwen overleefd. Er was net geen meerderheid voor de motie. Onder meer de ChristenUnie besloot om de deze niet te steunen. De SGP stemde wel vóór de motie van wantrouwen. Sigrid Kaag kwam tijdens het debat met een opvallende vergelijking van de lijdensweg van Rutte met de Via Dolorosa.

Het ‘Omtzigt-debat’ zo werd het debat ook wel genoemd dat donderdagmiddag eindelijk kon beginnen nadat het tal van keren was uitgesteld. Daarin moesten Mark Rutte en de verkenners zich verantwoorden voor de uitgelekte notitie waarin stond: ‘Pieter Omtzigt: functie elders’. De Kamer had eerder geëist dat alle stukken omtrent de verkennende gesprekken voor een coalitie openbaar zouden worden gemaakt. Dat gebeurde donderdagmorgen en direct bleek dat Rutte niet de waarheid had gesproken. Eerder stelde hij niet over Omtzigt te hebben gesproken met de verkenners. Uit de verslagen bleek dat hij dat wel degelijk gedaan had.

"Ik moet eerlijk gezegd denken aan de Via Dolorosa. En we weten allemaal hoe die is geëindigd."

Het leverde vuurwerk op in de Kamer. De demissionair minister-president bleef herhalen dat hij niet gelogen had, maar dat hij zich simpelweg niet meer had herinnerd dat hij wél over Omtzigt had gesproken. Rutte werd het vuur aan de schenen gelegd, helemaal toen bleek dat hij al enkele uren eerder dan de Kamer op de hoogte was van wat er in de stukken stond. Dit vertelde hij zelf na een vraag van Thierry Baudet. Rutte weigerde echter zijn bron prijs te geven en bleef zeggen dat hij het “via via” had gehoord.

Het zorgde voor een opvallende vergelijking van D66-leider Sigrid Kaag: “Misschien is het omdat het Witte Donderdag is, maar ik moet eerlijk gezegd bij “via via” denken aan de Via Dolorosa denken”, zei ze tegen Rutte. “Maar we weten ook hoe die is geëindigd. Ik zou Mark Rutte willen verzoeken om te kijken of er een degelijke of vertrouwelijke manier is om alsnog de naam te delen. Het gaat hier om de diepte van een vertrouwenscrisis.”

Excuses Rutte
Het debat ging tot diep in de nacht door. Uiteindelijk bood Rutte zijn excuses aan: “Wij zitten hier niet in de Tweede Kamer voor onszelf, maar voor Nederlanders. De afgelopen dagen en zeker vandaag is het over onszelf gegaan. Daar heb ik zelf op verschillende manieren een te grote bijdrage aan geleverd. Dat is slecht voor ons onderling vertrouwen en onze samenwerking. Ik hoop dat we met dit debat een eerste stap kunnen zetten in het herstel van vertrouwen. Ik voel daar een grote verantwoordelijkheid voor. Daarom wil ik hier en nu excuses aanbieden aan iedereen voor wie wat in de afgelopen week gebeurd is, negatieve gevolgen heeft ondervonden. Hier in de Kamer en in het land.”

"Ik zou tegen Rutte willen zeggen: ga zelf op zoek naar een functie elders. Wegwezen."

“In het bijzonder excuses voor Pieter Omtzigt”, vervolgde Rutte. “Een week lang werd er gezegd dat er niet over hem gesproken is. Dat blijkt nu anders te zijn. Ik heb wel over hem gesproken. Dat is heftig voor hem. Dat spijt mij ten diepste. Ik wil ook excuses aanbieden voor het bericht over het telefoontje van vanochtend. Dat had absoluut niet mogen gebeuren. Het voedt de indruk dat toegang tot macht en tot informatie niet gelijk verdeeld is. Ook dit is schadelijk voor het aanzien van de politiek en onze samenwerking hier in de Tweede Kamer.”

Motie van wantrouwen
PVV-voorman Geert Wilders maakte meteen aan het begin van het debat al duidelijk dat hij een motie van wantrouwen in zou gaan dienen. Hij wilde dat Rutte op zou stappen als demissionair minister-president. “Ik zou tegen Rutte willen zeggen: ga zelf op zoek naar een functie elders. Wegwezen.” De motie van wantrouwen kreeg uiteindelijk net geen meerderheid. Alle oppositiepartijen stemden voor, maar Rutte werd gered door de partijen uit het demissionaire kabinet: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Zij stemden tegen een motie van wantrouwen. Daardoor waren er drie stemmen tekort voor een meerderheid.

In plaats daarvan diende Kaag samen met Hoekstra (CDA) een motie van afkeuring in, een mildere variant die vooral het beleid afkeurt en niet de persoon. “Mijn vertrouwen in Rutte heeft een forse deuk opgelopen. Dat neem ik hem kwalijk”, aldus Kaag. De motie van afkeuring werd met ruime meerderheid aangenomen. Deze heeft echter geen directe concrete gevolgen zoals het aftreden als demissionair minister-president. Rutte maakte ook direct duidelijk door te willen gaan en zichzelf nog geloofwaardig te vinden.

ChristenUnie
Dat de motie van wantrouwen op drie stemmen na geen meerderheid kreeg, had onder andere te maken met het feit dat de ChristenUnie besloot deze niet te steunen. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers kijkt op de website van zijn partij terug op het debat. Hij stelt daarbij dat hij het moeilijk vindt om te geloven dat Mark Rutte daadwerkelijk was vergeten dat hij wél over Pieter Omtzigt had gesproken: “Daarom keuren wij dat af, keur ik af wat er is gebeurd. Wij keuren af dat er onwaarheid is gesproken. Onwaarheid dat er wél is gesproken over Pieter Omtzigt, maar het buiten is ontkend. Maar ook dat er geen verantwoording over afgelegd zou hoeven worden. Dat keuren we af.

"We zitten in een ongekende crisis en dat weegt zwaar in de afweging of we het ons kunnen veroorloven zo'n stap te zetten."

We keuren af zoals er over Pieter Omtzigt is gesproken. Een onafhankelijk Kamerlid die buitengewoon krachtig zijn werk doet. Met een groot mandaat van de kiezer. De indruk is op zijn minst gewekt dat deze vorm van tegenmacht ongewenst is. En dat keur ik af. Ik keur af hoe macht met tegenmacht omgaat. Hoe een politieke cultuur is ontstaan waarin een debat een hinderlijke onderbreking is van het fixen van problemen. En dat vraagt om diepgaande bezinning. Omdat ik afkeur wat er nu gebeurd is, zal ik de motie van collega’s Kaag en Hoekstra steunen.”

Segers legt vervolgens ook uit waarom zijn fractie de motie van wantrouwen níet steunt: “Het opzeggen van vertrouwen gaat verder. Zeker omdat het gaat om twee verschillende rollen: politiek voorman en de minister-president, zoals ook de heer Hoekstra al zei. Maar het gaat ook verder en dat weegt voor mijn fractie heel zwaar. Dat is dat we midden in een enorme, ongekende crisis zitten, één van de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat weegt zwaar in de afweging of we het ons kunnen veroorloven om zo’n stap te zetten.”

De voorman van de ChristenUnie stelt wel dat het vertrouwen een deuk heeft opgelopen. Daarbij rept hij zowel over het vertrouwen onderling als het vertrouwen van de burger in de politiek: “Er is nog een lange weg te gaan en ik zal me daarvoor sterk maken.”

SGP
De SGP steunde de motie van wantrouwen wel. Dat is een bijzonder gegeven aangezien de partij van Kees van der Staaij traditiegetrouw veel vertrouwen heeft in de zittende macht. Het komt niet vaak voor dat de SGP een motie van wantrouwen steunt: “Het ging vandaag over een integere politieke en bestuurscultuur”, aldus Van der Staaij diep in de nacht tijdens het debat. “Over de noodzaak van het versterken van tegenmacht en over het versterken van het vertrouwen in de overheid. In dit licht blijven wij aangeslagen over wat wij vandaag hebben gezien en gehoord. In deze gevoelige kwestie over de heer Omtzigt is eerder niet de waarheid gesproken door de heer Rutte en de oud-verkenners. Er blijft een beeld hangen van ‘toedekken’, van ‘collectieve vergeetachtigheid’. Dat wekt wantrouwen.”

"Er blijft een beeld hangen van 'toedekken', van 'collectieve vergeetachtigheid'."

“Mijn fractie vindt het belangrijk om bij het begin van een nieuwe zittingstermijn een heldere streep te trekken”, vervolgde de SGP-voorman. “Daarom is het met pijn in het hart dat wij op deze donkere Goede Vrijdag zowel steun zullen geven aan de motie van wantrouwen als aan de motie van afkeuring.”

Rutte overleeft
Diep in de nacht, rond 3 uur, vertelde Rutte er alles aan te gaan doen om het vertrouwen terug te gaan winnen. Hij gaat door als demissionair minister-president en zal ook de leiding blijven nemen bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet. De woorden van Kaag kwamen dus niet uit. Donderdag was dan misschien een lange lijdensweg voor Mark Rutte, het was niets vergeleken met de Via Dolorosa, de lijdensweg van Jezus. En gelukkig liep het ook anders af. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst

Minister Weerwind
Nieuws

Motie SGP en NSC tegen versoepeling transgenderwet krijgt meerderheid; minister weigert uitvoering

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week in met een motie van NSC en SGP om een voorstel voor het versoepelen van de veelbesproken transgenderwet weer in te trekken. Minister Weerwind van Rechtsbescherming gaf echter direct aan de motie n

mensen in india
Nieuws

Christenen vasten en bidden voor verkiezingen India en vrezen voor toename vervolging

Afgelopen vrijdag begonnen in India de grootste verkiezingen ooit in de wereldgeschiedenis. Christenen in het land gebruiken de periode om te vasten en te bidden. Ze hopen op Gods leiding en bescherming in een land waar de vervolging vanwege hun gelo

Jeremia 31:31
Verdieping

De klagende profeet Jeremia is geen zeurpiet

Jezus heeft geleden. Jeremia ook. Deze profeet was de man die het lijden kende. Hij was de profeet die de val en de verwoesting van de stad Jeruzalem en de ondergang van de tempel van Salomo meemaakte.   In het boek Klaagliederen lees je over zijn im

Ds. H. J. van Marle
Nieuws

Hersteld hervormd Rijssen hoopt op komst ds. H. J. van Marle

Ds. H. J. van Marle (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Staphorst. De hersteld hervormde predikant heeft een beroep uit Rijssen ontvangen. In de Westerkerk is hij in beeld als opvolger van de naar Katwijk aan Zee vertrokken

Meerartikelen

Calvijn College
Nieuws

Reformatorische leerlingen bekogelen politie met zwaar vuurwerk en eieren

Een groep leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke zorgde dinsdagochtend voor onrust door zwaar vuurwerk en eieren naar de politie te gooien. Er werd door een groepje van ongeveer twintig leerlingen zelfs een stuk zwaar en illegaal vuurwerk

Ds. M.C. (Marco) Batenburg
Nieuws

Dominee Marco Batenburg nieuwe directeur IZB

Ds. M.C. (Marco) Batenburg uit Gouda wordt per 1 september 2024 de nieuwe directeur-bestuurder van de IZB. Tijdens de Algemene Ledenvergadering, op 6 juni aanstaande, zal hij door de Raad van Toezicht worden voorgedragen als opvolger van ds. J.A. (Sj

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Gloria Lie Kwie Sjoe

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' deelt Gloria Lie Kwie Sjoe ervaringen uit haar jeugd en vertelt ze onder meer hoe het kinderwerk in Suriname dankzij kinderboekenschrijfster Else Vlug een echte 'boost' kreeg. Ook geeft Gloria praktische

Gert van Vliet
Opinie

Christenen zijn niet geroepen om terug te kruipen in de kooi van Rome

“Vlak voor Jezus’ wederkomst, zullen veel protestanten als vanzelf weer terugkruipen in de kooi van Rome” (John Bunyan). Profetische woorden van de schrijver van De Christenreis, het bekende boek wat velen tot zegen is geweest. Deze woorden blijken w

Cedric Kanana
Levensverhaal

Het bekeringsverhaal van een ex-imam: "Waarom zou je het niet eens met Jezus wagen?"

“Het bloed van Jezus reinigt mij. Ik prijs U, mijn Verlosser.” "Ik hoorde haar deze woorden zingen toen ik de kerk naderde. Toen ze mij zag, liet het meisje dat op de trommel speelde, haar stokken vallen en rende schreeuwend weg alsof ze een geest ha

Dr. Bert Loonstra
Opinie

Het convent: een geloofsdaad om de impasse in de CGK te doorbreken

We hebben er lang naar uitgekeken. Er is veel over gepraat. De betrokkenheid was hoog. Kerkenraden hebben hun gemeente vooraf geïnformeerd. Er is voor gebeden. In een van de kerken is een gebedsketen gevormd: elk kwartier zou vanuit de gemeente een g

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I

Jezus-film
Nieuws

Christelijke organisaties slaan de handen ineen en lanceren speciale Jezus-film voor dove mensen

Een nieuwe christelijke film geeft dove mensen de kans om het verhaal van Jezus op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dat meldt Christian Today. De film, die geschreven en geproduceerd is door dove professionals, is door een samenwerking tussen Dea

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse bisschop verontschuldigt zich nadat hij Biden 'dom' noemde

Een katholieke bisschop biedt zijn excuses nadat hij onlangs de Amerikaanse president Joe Biden voor ‘dom’ uitmaakte. Dat meldt The Christian Post. De bewuste Amerikaanse bisschop, Robert Gruss, zei dit nadat Biden tijdens een bijeenkomst opmerkte da

Mannenzang Katwijk - 19 april 2024
Video

Kijk hier de Katwijkse mannenzangavond van afgelopen vrijdag terug

1700 mannen die psalmen, gezangen en geestelijke liederen zingen in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee: de mannenzangavonden zijn razend populair. In de afgelopen twee weken vonden er drie mannenzangavonden plaats in Katwijk die stuk voor stuk door 1