Marijn Burkunk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 april 2021 door Marijn Burkunk

Willen we de wet of de genade als levensprincipe?

Jezus voorzag in zijn moeilijkste uur op aarde wat hem te wachten stond. Wat hem lichamelijk zou overkomen was al meer dan genoeg om gillend de benen te nemen. Hetgeen hij zag was nog veel gruwelijker. Hij zou in plaats van de verloren mensheid zelf Godverlaten zijn. Hij werd in onze plaats de ten dode opgeschreven ziel, met alle gevolgen van dien.

Al in het paradijs, toen de mens van God losraakte wist de Zoon, dat hij die breuk zou gaan herstellen. Vol liefde voor dat gedoemde stelletje en hun nageslacht, nam Hij daar al die afschuwelijke klus op zich.

Maar toen dat extreme lijden zich aandiende trok hij het niet meer. Het vooruitzicht van die gifbeker vol met onze collectieve verdorvenheid maakte dat hij van angst en afschuw zelfs bloed transpireerde. De paar woorden die Jezus toen bad, ondanks de dikke horror-achtige duisternis, bepaalden het lot van de mensheid.

Het vraagt wel een keuze van ons. Willen we de wet of de genade als levensprincipe?

Jezus sloot een nieuw verbond tussen God en de mensheid; gebaseerd op zijn vergoten bloed voor vergeving van de zonden van velen.
Vergeving? Maar God kan toch ook zonder offers vergeven? Wij kunnen het ook en het is zelfs een voorwaarde om zelf door God vergeven te kunnen worden. En vergaf Jezus ook niet zomaar de zonde van die overspelige vrouw?

Zonde is niet slechts iemand of jezelf benadelen. Zonde is een totaalpakket van heilloze daden en de schadelijke gevolgen daarvan. Het is een dodelijke neerwaartse spiraal van oorzaak en gevolg. We zien bijvoorbeeld bij Jacob en David, vrienden van God, dat zij regelmatig behoorlijk in de fout gingen. Daar kregen zij vast wel vergeving voor. Maar de gevolgen ondervonden zij gedurende de rest van hun leven, bijvoorbeeld in hun gezinnen, in hun nageslacht en in hun volk. In de Thora wordt dit totaalpakket de vloek genoemd. Talloze geofferde dieren konden daar niets aan veranderen. Het is die vloek, die Jezus over zich liet komen in onze plaats…
Als we dit geloven dan zijn we vrij van de vloek. Dat heet genade.

Leven uit genade is niet een bedelaarsleven. Het is leven in de overvloed van geestelijke zegeningen die voortdurend van God uitgaan. Het is een rusten in het besef van Gods tegenwoordigheid als doorgeefluik van een heerlijke stroom van liefde, zolang we ons aan die genade overgeven.

Zonde is niet slechts iemand of jezelf benadelen. Zonde is een totaalpakket van heilloze daden en de schadelijke gevolgen daarvan.

Het vraagt wel een keuze van ons. Willen we de wet of de genade als levensprincipe? Het is of/of. Willen we middels de wet onszelf rechtvaardigen (wat nooit lukt) of willen we aannemen dat we door het offer van Jezus gerechtvaardigd zijn (wat al volbracht is)?
De keuze lijkt me niet zo moeilijk. Natuurlijk is er alle reden tot mega grote dankbaarheid voor het offer van Jezus. Hoe kunnen we beter onze dankbaarheid tonen dan door die bevrijding van de mensheid met grote blijdschap bekend te maken? Wat maakt meer duidelijk dat we bevrijd zijn van het duistere egocentrisch krachtenveld, dan Jezus van harte na te bidden met de woorden: “Mijn wil onderwerp ik aan Uw wil”?
Geloof het maar, Jezus heeft je voor 100% vrijgemaakt. Geniet ervan, vier het en leef het uit. Daarmee eer je je Bevrijder.

Gezegend Paasfeest!

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwsbrief van Oasis Trails. In een Spaans dorpje, aan het pelgrimspad naar Santiago de Compostela, runt de Oasis Trails gemeenschap een kleine herberg. Het is een gemeenschap van gelovigen, die de gasten zowel praktisch als geestelijk met Jezus, het Levende Woord, in contact wil brengen. Heel praktisch en betrokken, op een manier die bij de gasten past. Lees hier meer over de Oasis Trails.

Reacties

W
Genade Zijn Voorziening:

Ezechiël 36:25-28 Ik zal zuiver water over jullie uitgieten om jullie te reinigen van alles wat onrein is, van al jullie afgoden. Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven, ik zal je versteende hart uit je lichaam halen en je er een levend hart voor in de plaats geven. Ik zal jullie mijn geest geven en zorgen dat jullie volgens mijn wetten leven en mijn regels in acht nemen. Jullie zullen in het land wonen dat ik aan je voorouders gegeven heb, jullie zullen mijn volk zijn en ik zal jullie God zijn.

Mooi Marijn!

Een ander geluid in deze roerige dagen.

En de Herberg in Spanje is een bijzonder gezegende plek.
N
Maar volgens Marijn veroorzaken zonden a la David nu geen rampen meer in je leven als christen ,maar gaan ze naar Jezus. Maar wat veroorzaakt dan nu wel die rampen in het leven van christenen? Zolang je geen rampen overkomt, kan je het leven wel makkelijk vieren ,maar komen ze wel ,dan raak je je geloof kwijt. En dat zie je dan ook vaak gebeuren ,we zijn allemaal blij in de Heer, gemeente aan het vieren ,maar zodra iemand een ramp overkomt ,past het niet meer bij het beeld en verlaat iemand de kerk.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen