foto
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 april 2021 door Eva Wielenga

De kleine dingen

In volksliedjes schuilt vaak grote waarheid. “Dat beetje zon waar je al weken lang op wacht. Die uitgestoken hand die je van hen niet had verwacht, dat kleine bosje bloemen en precies op dat moment, die onverwachte brief als je alleen of eenzaam bent. ’t Zijn de kleine dingen die het doen, die het doen.” Saskia en Serge waren spot on. Hadden ze Spreuken 15 vers 23 gelezen? “Een mens vindt vreugde in een goedgekozen antwoord, de juiste woorden op de juiste tijd- hoe voortreffelijk is dat.”

Het kan een verschil zijn van donker en licht. Bij Stichting De Haven herkennen we dat. Hét geheim om goed hulp te verlenen aan mensen in het prostitutiecircuit? Dat is eigenlijk verrassend simpel: het begint bij mensen echt zien. Bij kleine vriendelijke woorden. Bij het zachtjes winnen van vertrouwen.

Vaak zou ik willen dat ik meer van nature zo was. Want ik ben er dus zo een van grote stappen, en snel weer thuis. In deze actiemodus voel ik me zó goed, dat ik wel eens vergeet te vertrouwen dat ons werk onder vrouwen in de prostitutiewereld eigenlijk helemaal niet het onze is. Liever los ik problemen zelf wel op met ‘mijn’ grote acties, dan dat ik mijn handen verwachtend open houd voor Gods kleine dingen.

Pasen kwam eraan en we wilden de vrouwen laten weten dat we aan hen dachten. Wat konden we zo makkelijk mogelijk regelen? Mijn natuurlijke insteek was natuurlijk pragmatisch. Collega’s stelden een kaars voor, met zorg ingepakt, een lintje er om heen en met een mooie kaart. Het kostte drie keer zo veel tijd. En konden we dan niet beter een écht groot cadeau sturen? Ik geloofde er niet zo in...

God liet me zien hoe Hij met iets kleins wonderen doet. Veel vrouwen werden er door geraakt. Eén vrouw vertelde dat ze naar de kerk was gegaan om een kaars te kopen die ze dan met Pasen zelf kon branden. Ze miste haar familie en de Russische tradities, en had het daar moeilijk mee. Het was haar niet gelukt. Toen kreeg ze van ons die ‘stomme’ kaars met kennelijke de juiste woorden op de juiste tijd, en brak ze.

Het grote werk ís al volbracht. De allerhoogste Heer ís al klein geworden. Ik hou verwonderd mijn actiemodus-handen even stil. Mompel Jezus’ vriendelijke woorden na zijn opstanding na: Shalom!

Eva Wielenga is directeur van Stichting De Haven. De Haven werkt onder mensen in de seksindustrie en verricht veldwerk, maatschappelijk werk en biedt een uitstapprogramma. Klik hier voor meer informatie.

Foto: Stichting Haven. De vrouw op de foto is niet de vrouw in deze column. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen