Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2021 door Redactie

Gert-Jan Segers is dankbaar: klant van gedwongen prostituee wordt strafbaar

Het bezoek aan een prostituee wordt in bepaalde gevallen strafbaar. De klant kan een gevangenisstraf van maximaal vier jaar of een flinke boete krijgen als hij weet, of als het evident is, dat de prostituee gedwongen wordt en dus slachtoffer is van mensenhandel. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met het initiatiefwetsvoorstel van de ChristenUnie, PvdA, SP en CDA, meldt het ANP.

"Die wet begon met een ontmoeting, aan het begin van m’n Kamerlidmaatschap, met een Ghanese vrouw in Leeuwarden", schrijft ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers via Facebook. "Ik was op bezoek bij hulpverleners die slachtoffers van gedwongen prostitutie weer hun leven proberen terug te geven. Terwijl andere Afrikaanse vrouwen en hun kinderen voor een fijne en levendige maaltijd zorgden, zat deze Ghanese vrouw levenloos tegenover me. Ze was kapot. Fysiek en geestelijk. Haar lege blik heeft me tot in het diepst van m’n ziel geraakt.

Mijn broer en schoonzus hebben een aantal jaar in Ghana gewoond, het land waar deze vrouw vandaan kwam. Rian en ik hebben het voorrecht gehad daar een keer op bezoek te mogen gaan. Een van de meest indrukwekkende momenten was ons bezoek aan het slavenfort van Elmina. Gebouwd door Nederlanders als tijdelijk verblijf van mensen die tot slaaf waren gemaakt en naar Amerika zouden worden afgevoerd. We stonden in de kamer van de Nederlandse gouverneur met een bijbeltekst aan de muur, terwijl onder onze voeten de kerker was waar mensen in ellendige omstandigheden opgesloten zaten tot ze over de loopplank het schip in moesten om nooit meer terug te keren.

We dachten misschien dat slavenhandel en slavernij ruim anderhalve eeuw zijn afgeschaft. Maar daar in Leeuwarden zat ik tegenover een Ghanese die opnieuw tot slaaf was gemaakt en kapot gemaakt is. Elke keer als ik aan haar denk, zou ik kunnen huilen. Ik heb dat een paar keer gedaan, maar veel vaker heb ik mijn herinnering aan haar gebruikt als aansporing voor mezelf om werk te blijven maken van de strijd tegen moderne slavernij, mensenhandel en gedwongen prostitutie. Want de handel gaat gewoon door. Onder het mom van vrijheid en ruimdenkendheid...

Aan het begin van mijn Kamerlidmaatschap ben ik met toenmalige collega Myrthe Hilkens naar Zweden gegaan om te leren van hun aanpak van gedwongen prostitutie. Dat leidde tot veel ophef omdat Zweden het kopen van seks strafbaar heeft gesteld en veel mensen dat veel te moralistisch vinden. Maar na alle ophef en discussie leidde het uiteindelijk wel tot een eigen wet die de klant van een slachtoffer van gedwongen prostitutie strafbaar stelt. Tenminste, als hij weet of een ernstig vermoeden moet hebben gehad van dat misbruik.

Eerst vonden toenmalige PvdA-collega Marith Volp, SP-collega Nine Kooiman en ik elkaar in dit streven. We haalden, met de hakken over de sloot, een meerderheid in de Tweede Kamer. Later ging ik samenwerken met PvdA-collega Attje Kuiken, SP-collega Michiel van Nispen en CDA-collega Anne Kuik en gisteren kregen we maar liefst 66 van de 75 senatoren achter onze wet. En dat is een belangrijke stap in een strijd die nog lang niet gestreden is", aldus Segers.

Forum voor Democratie, 50PLUS en PVV stemden tegen het wetsvoorstel. Zij voorzien onder meer problemen met de bewijslast en daarmee de handhaafbaarheid. Volgens de vier initiatiefnemers kan uitbuiting van vrouwen en mensenhandel door het voorstel effectiever worden aangepakt.

Foto: Eljee Bergwerff

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen