Kandidaat H. A. Neervoort
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 april 2021 door Jeffrey Schipper

PKN-kandidaat: "Alléén door het geloof wordt een zondaar zalig"

"Ik ben als zondaar onder aan het kruis gekomen. En dan zegt Jezus in de Bijbel: 'Wie tot Mij komt zal Ik geenszins uitwerpen.' Als je nou die belofte gelooft nadat je onderaan het Kruis gekomen bent, ben je dan direct gerechtvaardigd voor God?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Mensen als u en ik hebben de neiging opzoek te gaan naar antwoorden buiten de Schrift, in onszelf bijvoorbeeld", antwoordt kandidaat H. A. Neervoort. "Dan ga wij peuren en speuren naar ‘bewijs’, ten diepste zoeken wij dan naar gronden in onszelf. Gevoel speelt hierin een grote rol. Dat is ook logisch. Wij mensen zijn mensen die veel handelen op ons gevoel, ten diepste zijn alle mensen gevoelsmensen. Ook de rechtvaardigmaking (rechtvaardigverklaring) door het geloof gaat niet buiten ons gevoel om."

Het punt alleen is: ons gevoel is sinds de zondeval niet meer betrouwbaar. Onze emoties en religieuze gevoelens zijn ook sinds het oordeel van de zondeval aangetast. Kortom: ze zijn onbetrouwbaar. (...) Als u in geloof onderaan het kruis van Christus bent beland dan verkondigt Johannes 3:36: U bént zalig. In de grondtaal staat hier een preasens indicatief. Dat is een aantonende wijs. Gelooft u in Jezus Christus als u Redder en Zaligmaker, dan heeft u eeuwig leven. 

Alléén door het geloof wordt een zondaar zalig. Niet door gevoel. Niet enkel door een gedoopt voorhoofd. Niet door een geestelijke ervaring. Alleen door het geloof. Niets anders", maakt de pastoraal medewerker uit IJsselmuiden duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Van Refeoweb: "Zodra je als zondaar in een waar geloof onder aan het kruis van Golgotha bent gekomen, dan ben je direct gerechtvaardigd voor God. Wat is dat onder aan het kruis komen? Dat is: dat je Jezus Christus hebt leren kennen als je Redder en Zaligmaker. Dat je met Hem hebt geruild. Uw zonden voor Zijn gerechtigheid. Uw dood voor Zijn eeuwig leven." En dan blijft de vraag of het allemaal wel oprecht is.

In werkelijkheid is het zo simpel: Geloof je? In dien ja, je bent behouden. Leeft vanuit je geloof.
H
Eigenlijk is het heel verdrietig dát deze vraag gesteld en beantwoord moet worden. De kopregel vormt immers de kern van het Evangelie en zou iedere week van ieder preekstoel verkondigt te worden. Dáár draait het immers 'bottom line' om, niet het in stand houden van tradities of het vooral waarschuwen voor 'te makkelijk' geloven.

Je kunt immers niet half geloven; je gelooft iets of niet - dus ben je bekeerd of niet. Er is geen 3e optie. Geloof dus, en wordt behouden!
J
Moet u wel bij Paulus zijn immers is het kruis het bewijs dat de wereld en God Zelf Christus niet moesten daarom leed Hij stervend tussen hemel en aarde.

Dus Johannus 3 vers 16 wordt mooi uitgelegd maar niet volgens "De Schriften"

Daarom Paulus Hij als enige verkondigt "Het Kruis" als DYNAMIET!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen