vondst oude thora turkije
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2021 door Redactie

Vondst 2000 jaar oude Thora: mogelijk verband met brandstichting synagoge

De Turkse politie heeft een leren boek met daarop de Thora gevonden van 2000 jaar oud. Het waardevolle stuk werd gevonden in een kustplaats bijna 500 kilometer ten oosten van Istanbul, meldt Haaretz. In een prachtig versierde doos is de leren rol met goud ingelegd letters zeer goed bewaard gebleven. Mogelijk is er een verband met brandstichting in Istanbul door illegale antiekhandelaars.

In de Turkse stad Istanbul werd op dezelfde dag een brand gesticht in een verlaten synagoge. Mogelijk was er sprake van brandstichting en heeft de vondst van de boekrol te maken met het delict. Twee verdachte auto's werden aangehouden in de plaats Samsun.

In de achterbak van de auto vonden de agenten negentien pagina's uit de Thora met gouden letters. De tekst is gegraveerd in een leren passe-partout. De waarde en precieze datering van de rol is nog niet vastgesteld. Naar verluidt zou de rol ongeveer 2000 jaar oud zijn en dus afstammen uit de tijd van Jezus. Uit verder onderzoek zal blijken waar de rol precies vandaan komt, wat haar waarde is en of de vondst van de rol een verband houdt met de brand in de synagoge in Istanbul.

Bekijk de unieke vondst in de onderstaande video.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen