Gomarus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2021 door Jeffrey Schipper

Reformatorisch Dagblad wijst op groot dilemma refoscholen

'Wie het NRC-artikel over homoseksuele leerlingen op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem leest, kan maar één conclusie trekken: er is op deze school van alles mis met de sociale veiligheid voor jongeren die worstelen met hun seksuele geaardheid. Maar is die conclusie terecht', vraagt de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad zich af.

In het artikel van de NRC stond onder meer dat een homoseksuele leerling werd opgesloten en dat een leraar zei dat een gevangenisstraf passend zou zijn voor homoseksuelen. Het dagblad sprak met acht oud-leerlingen, een bestuurder, een directeur en een medewerker. Daarnaast heeft de krant naar eigen zeggen e-mails, WhatsAppberichten en lesmateriaal ingezien. Dat zou de verhalen van de oud-leerlingen bevestigen. Het gaat over gebeurtenissen uit 2016 en eerder.

De hoofdredactie van het RD maakt duidelijk dat reformatorische scholen voor een groot dilemma staan. 'De school die leerlingen in het spoor van Gods geboden wil brengen en houden, ontkomt niet aan het afwijzen van homoseksuele relaties en wil tegelijkertijd maximale veiligheid bieden voor jongeren met een homoseksuele geaardheid. Dat is een smal spoor, zeker voor jongeren in een turbulente levensfase die hunkeren naar herkenning en geborgenheid.'

De krant onderstreept dat de signalen die in NRC geuit worden serieus genomen moeten worden en dat sociale veiligheid voor jongeren met een homoseksuele geaardheid cruciaal is. 'Laat de onderwijsinspectie hier maar over oordelen.'

Lees ook: Gomarus past lesmateriaal aan na ophef rondom homoseksuele oud-leerlingen en Reformatorische school krijgt Onderwijsinspectie op dak: "Leerlingen opsluiten en verplicht uit de kast laten komen is onaanvaardbaar".

Reacties

J
Een Christelijke school heeft als taak haar leerlingen op Christus te wijzen en de leerling ZELF te laten uitzoeken hoe hij/ zij vorm geeft aan zijn/haar geaardheid zonder opgelegde dogma's in alle vrijheid en gelijkwaardigheid
K
Waarom moet men zo expliciet homoseksuele relaties afwijzen en volstaat het niet om te leren dat seksualiteit thuis hoor in een huwelijk tussen man en vrouw?

Scholen zijn er toch om te onderwijzen en niet om een moreel oordeel te vellen?
Laat de kinderen tot MIJ komen, en hindert ze niet.

Wie dienen ons te realiseren dat een homoseksueel kind ook een toekomst nodig heeft. Dat is geen huisje-boompje-beestje toekomst zoals bij elk ander kind wel het geval is. Er komt zo veel op ze af! We zullen homoseksuele kinderen een toekomst moeten voorspiegelen die inclusief is. Een dienende toekomst, gericht op de Heere Jezus en Zijn Koninkrijk. Dat is mogelijk, echt!
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen