Mieraskerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 maart 2021 door Redactie

Vuurwerkbom ontploft bij Mieraskerk: "Aanval op onze kerk"

Dinsdagmorgen vroeg heeft er een explosie plaatsgevonden bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. De politie meldt dat het om een vuurwerkbom gaat. De voorkant van de kerk is beschadigd maar er zijn geen gewonden gevallen. Op onderstaande camerabeelden is te zien dat iemand de bom voor de ingang legt waarna deze explodeert. De politie onderzoekt of extra beveiliging nodig is. 

Omwonenden schrokken dinsdagmorgen rond half vijf wakker van een luide knal. Ook was er rook te zien waarop de hulpdiensten werden gebeld. De toegesnelde politie trof een beschadigde voorkant van de kerk aan met onder meer gesneuvelde ruiten. Vooralsnog doet deze onderzoek naar wat er precies gebeurd is. Een woordvoerder van de politie meldt desgevraagd dat het erop lijkt dat er zwaar vuurwerk voor de kerk is afgestoken. Dat is echter nog niet bevestigd.

"De schade is niet ontzettend groot", meldt een aanwezige journalist van NPO Radio 1. "De onderkant van de deur is wat ingedeukt en zwartgeblakerd. Er is wel wat schade, maar het is niet zo dat de hele pui van de kerk er bijvoorbeeld uit ligt. De andere deuren van de kerk zijn open en ik begreep dat er ook al wat mensen van de kerk ter plaatse zijn gekomen. Er wordt hier nog volop onderzoek gedaan." 

De Mieraskerk beheerst al dagen het nieuws nadat er afgelopen zondagmorgen een journalist van RTV Rijnmond werd aangevallen door een kerkganger. Deze journalist was aanwezig bij de kerk omdat deze besloten had alle leden weer uit te nodigen voor de kerkdiensten. Ds. A. Kort zei afgelopen zondag tijdens de dienst dat kerkgangers van de Mieraskerk steeds “getreiterd en getergd” zijn.

Maandag bood de kerkenraad van de Oud Gereformeerde Gemeente reeds haar excuses aan voor wat er zondag gebeurde: "Na wekenlange oplopende spanningen stond zondagmorgen de pers opnieuw voor de ingang van de kerk en ontstond de u welkbekende commotie. Als kerkenraad betreuren we het incident wat buiten het kerkgebouw heeft plaatsgevonden. Dit had niet mogen gebeuren."

Camerabeelden
Op Twitter worden bewakingsbeelden gedeeld waarop goed te zien is wat er dinsdagmorgen vroeg is gebeurd. Er loopt iemand naar de ingang van de Mieraskerk toe om iets neer te leggen. Even later volgt er een explosie. Bekijk de schokkende beelden hieronder. 

.

Opgehitst
“Het doet mij heel veel verdriet dat de samenleving zo tegen elkaar opgehitst wordt”, reageert een kerkganger tegenover de aanwezige pers. “Wij hebben een grondrecht, de vrijheid van godsdienst en die belijden we. Ik geloof dat God boven ons staat. Hij geeft mij de gezondheid en die afhankelijkheid voel ik. Daarom ga ik naar de kerk.” Ook een toegesnelde hulpkoster staat de aanwezige pers kort te woord. Hij is zichtbaar emotioneel: "Ik zie dit als een aanval op onze kerk en dat doet zeer", vertelt hij. "Dit raakt me heel erg."

Dieptepunt
Martijn Vroom, burgemeester van Krimpen aan den IJssel noemde het in gesprek met het Algemeen Dagblad verbijsterend dat er een vuurwerkbom is neergelegd bij de kerk: “Het is ongelooflijk dat iemand bewust dit doet. Daar kun je met je verstand niet bij. Dit is het grootste dieptepunt dat ik in mijn leven heb meegemaakt als het gaat om discussies in de maatschappij. Het is toch ongelooflijk dat je een explosief bij een kerk laat afgaan?”

Vroom heeft met leden van de kerk gesproken: “De emotie daar zit extreem hoog. De kerk is voor deze mensen, en voor heel veel anderen, de plek waar ze het liefste zijn. Dat iemand daar dan een explosief laat afgaan, is verbijsterend. Het leidt tegelijkertijd ook tot een soort onverzettelijkheid: Het is onze kerk en die pak je ons niet af.”

Exta beveiliging
De politie roept via Twitter eventuele getuigen en mensen die beschikken over camerabeelden op om zich te melden. Men onderzoekt bovendien of extra beveiliging voor de kerk nodig is. Op dit moment rijden surveillerende agenten al extra vaak langs de kerk maar na de vuurwerkbom bekijkt men of het nodig is om de beveiliging van de kerk verder op te schroeven.

Reacties

C
Het is veelzeggend dat er steeds gesproken wordt over de kerkgangers die journalisten aanvallen, terwijl de journalisten er de oorzaak van zijn dat de laatste druppel de emmer doet overlopen. Waarom vallen ze continue kerkmensen lastig met hun voorspelbare vragen? Het gaat er de journalisten niet om wat de kerkmens te vertellen heeft, maar om complimenten te ontvangen n.a.v. hun opgeblazen verhalen. De aantallen abonnees zijn veel belangrijker. Smerig!
D
Sta volledig achter deze kerkgemeenschap, niet vanwege hun zwaar orthodoxe geschut, ook niet vanuit een menselijke al te begrijpelijke woede naar een journalist toe,immers wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar omdat ik de ware Godvrezenden, zij die van DIE WEG ZIJN(Handelingen), als veel dapperder zie dan velen die grote woorden over Gods liefde zie gebruiken zoals Andries Knevel gisteren deed,maar het lef niet hebben om hun overheid ook eens iets duidelijker toe te spreken.
Hebben we het nu met z’n allen voor elkaar, jongens?
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen