#prikpositief
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 maart 2021 door Stichting Chris en Voorkom!

Platform #nietalleen lanceert campagne gericht op jongeren

Zes jongerenbewegingen, aangesloten bij het hulpverleningsplatform #nietalleen, starten een landelijke actie om jongeren perspectief te geven in coronatijd.

De gevolgen van een jaar coronacrisis zijn voor elke jongere voelbaar: een jaar lang online les, weinig sociale contacten, geen mogelijkheid om te sporten, drukte thuis. Een scala aanproblemen waarvan de oorzaak bekend is maar de oplossing nog ver weg lijkt. Recente cijfers laten zien dat gevoelens van eenzaamheid en depressie, en concentratie- en relationele problemen onder jongeren snel toenemen. Jan Pieter Verweij, directeur stichting Chris en Voorkom!: ‘Wij spreken dagelijks jongeren die eenzaam, somber of zelf suïcidaal zijn.” Corine Zonnenberg, Youth for Christ: “Onze jongerenwerkers worden dagelijks gebeld door jongeren die hun verhaal kwijt willen. Ze voelen zich alleen, zijn angstig. Anderen zijn boos of gefrustreerd. Ze weten niet wat ze met zichzelf aan moeten, kunnen het woord corona niet meer horen. De rek is er gewoon uit.”

Maarten Vermeulen, hoofdredacteur EO BEAM: “We merken dat jongeren het lastig vinden om verbinding te houden met hun gelovige leeftijdsgenoten. Veel gaat digitaal, en daar zijn ze klaar mee.” Kortom: jongeren zijn moe. Daarom slaan de christelijke jongerenorganisaties die zijn aangesloten bij #nietalleen de handen ineen met een landelijke actie onder de noemer ‘Operatie #prikpositief’.

Onder het motto ‘samen zetten we positiviteit op dekaart’ worden jeugdgroepen, clubs, scholen en (studenten)verenigingen uitgedaagd concrete, positieve acties te ondernemen die het isolement doorbreken en de wereld om hen heen een beetje mooier maken. Parallel aan deze actieperiode wordt een serie masterclassesen trainingen aangeboden aan jongerenwerkers om corona-gerelateerde problemen te herkennen en te hanteren. Mark de Boer, projectleider: “We hebben zowel de jongeren als de jongerenwerkers op het oog. Met professionele aandacht voor de problematiek en met activiteiten die juist de aandacht ervan afleiden; die combinatie maakt onze aanpak uniek.”

Challenges #prikpositief
Jeugd- en jongerengroepen kunnen zich inschrijvenom mee te doen aan een aantalchallenges. Dat is niet alleen leuk en gezellig, maarook nog nuttig: elke challenge heeft eenmooi doel. Bijvoorbeeld gericht op de straat, op deburen of op vrienden en klasgenoten. Endat niet alleen: er zijn mooie prijzen winnen voorde meest creatieve en/of aansprekende acties. In de EO BEAM Kerkdienst worden wekelijks de prijswinnaars bekendgemaakt enworden nieuwe challenges onthuld.

Alle acties worden geprikt op een digitale kaart op www.prikpositief.nl zodat te zien is wat eraan positieve acties door het hele land gebeurt.

Toerusting
Niet alleen de jongeren, maar ook de jongerenwerkers kunnen wel een steun in de rug gebruiken. Via een uitgebreid aanbod aan trainingen en masterclasses kunnen ze weer nieuwe inspiratie opdoen en meer handvatten krijgen voor het herkennen en hanteren van problemen als eenzaamheid, moeilijke thuissituatie, concentratieproblemen, enzovoorts. De trainingen worden online aangeboden in twee masterclasses van acht trainingen en worden verzorgd door professionals van de verschillende organisaties. De trainingen zijn ook los te volgen en zijn kosteloos.

Launchparty
Op zondagmiddag 11 april vindt een online launchpartyplaats, bedoeld voorjongerenwerkers en andere geïnteresseerden. Dat is ook de start van de eerste challenge. Vanaf maandag 12 april worden de trainingen aangeboden. Alle informatie hierover en overde campagne is te vinden via deze website.

Initiatiefnemende organisaties zijn: Jong Protestant, Youth for Christ, MOVE Community, EOBEAM, stichting Chris en Voorkom! en MissieNederland.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen